/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 815: As ucis, scut estic și atacuri reciproce! Zelenski se așteaptă la o ofensivă mai amplă a Rusiei

/VIDEO/ Șoferi, alungați de pe trotuare. Un grup de activiști de la StopHam au alungat șoferii care își lăsau mașinile în locuri interzise

missing
06 martie 2019, ora 18:29

A venit primăvara, zilele calde și din cauza asta am hotărât să organizăm mai des raidurile noastre. Noi sperăm că totuși autocolantele nostre sunt o motivație pentru șoferi, cel puțin să se gândească că nu pot parca pe trotuare. Iată, filmează. Noi, pietonii, discutăm pe trotuar, iar mașina întoarce chiar aici”, Alexandru Ciolac, lider Mișcarea Obștească STOPHAM.

Tinerii au pornit să facă ordine pe o stradă din sectorul Râșcani al Capitalei. Deși încercau să alunge mașinile parcate pe trotuar, alți șoferi le luau locurile. Astfel, activiștii au luat la rost o șoferiță care intenționa să parcheze, mergând chiar și peste pietoni.

„Aici întotdeauna au fost parcări de mașini, de când mă țin minte, în sectorul Râșcani. Așa că vă rog frumos, dați-vă la o parte, pentru că aici se parchează mașinile. –Înțelegeți că e pieton? –Eu știu, eu nu-l calc. Eu sunt foarte atentă”.

Femeia le-a spus că nu are altă ieșire din situație și este nevoită să-și lase mașina pe trotuar.

„–În Chișinău parcări private nu au fost făcute. –Iată vă arăt parcări, parcare fără plată. Iată încă două locuri vă arăt doamnă. Parcarea nu este interzisă acolo. Vă rog, deplasați-vă acolo. –Și aici nu este interzisă. –Este interzisă că e trotuar”.

Însă atunci când activistul a vrut să cheme poliția, șoferița s-a făcut nevăzută. După aceasta, și alte mașini au început să părăsească grăbit trotuarul. Alții plecau imediat ce observau activiștii. Iar cei care au rămas, s-au ales cu autocolante.

„Uitați-vă, mașina parcă stă normal și nu încurcă pietonii, dar înainte să parcheze aici, a mers pe trotuar și a încurcat. De aceea, nu este argument și noi dăruim tutor automobilelor de pe trotuar acest autocolant, care se dezlipește ușor”.

Tinerii au atras atenția și la parcarea în formă de „spic” pe bulevardul Moscova, deși sunt obligați deja să-și lase mașinile de-a lungul străzii, conform unei decizii recente.

„Mașinile se pot parca doar de-a lungul bulevardului Moscovei. Dar sunt șoferi care parchează sub formă de spic, astfel blochează o bandă întreagă. Dvs scădeți vizibilitatea. O mamă cu căruciorul nu vede mașinile”.

Pietonii au încurajat acțiunile celor de la Stopham.

„Sunt absolut de acord. Mai mult, aș sparge cauciucurile mașinilor acestea”.

„Nici într-o țară nu este așa ceva. Totuși trotuar se numește, nu?”

„Încurcă oamenilor să treacă, cineva e cu căruciorul. Nu parchează corect”.

Pentru parcare neregulamentară, șoferii riscă o amendă de până la 300 de lei și două puncte de penalizare.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram