În anul 2018 prețurile la produsele vegetale s-au micșorat în medie cu peste șapte la sută față de anul trecut. Totodată au crescut prețurile la legumele de câmp, cu peste 28 procente. Iar la carne prețurile medii s-au micșorat cu peste șase la sută. Datele se regăsesc într-un comunicat al Biroului Național de Statistică (BNS).

Potrivit (BNS), cel mai mult în anul 2018, prețurile s-au micșorat la fructe și pomușoare de cultură, cu peste 33,5%. Sfecla de zahăr s-a ieftinit cu aproximativ 22,4%, iar strugurii cu 16,6%. Cu 14,3% s-au micșorat și prețurile la leguminoasele pentru boabe.

De asemenea în aceeași perioadă s-au majorat prețurile la bostani cu 92,3%. La varză cu 79,8%, la ceapa uscată cu 54,6%, la morcov cu 42%, la tomate cu 41%, iar la sfecla de masă cu 22,9%. Totodată prețurile la culturile cerealiere s-au mărit cu 10,7%. Dintre acestea la secară s-au majorat 35,3%, la orz cu 16,4% iar la grâu cu 10,2%.

La ouă prețurile au scăzut cu 12,2%, la vite şi păsări cu 6,5%. La ovine și caprine prețurile s-au micșorat cu 11,8%. Cu 11,3% s-au micșorat prețurile la păsări, iar la porcine cu 4,9%.

Totodată, au crescut prețurile la bovine cu 16,9%. La lapte prețurile s-au majorat nesemnificativ cu doar 0,6%.