Potrivit Indicelui Femeilor în Muncă, realizat de Pwc, Islanda este cea mai bună țară pentru lucrătorii de sex feminin cu un scor de 79,1, urmată de Suedia cu 76,1 și Noua Zeelandă cu 73,6. Indicele evaluează emanciparea economică a femeilor prin mai multe măsuri, cum ar fi egalitatea veniturilor, capacitatea femeilor de a accesa oportunitățile de angajare și securitatea locurilor de muncă. În total au fost analizate 33 de țări.

Țările nordice au ocupat primele cinci poziții în top zece, în timp ce cele mai mari economii, unde preponderent se vorbește în limb engleză, mai au mult de lucru la acest capitol. Canada a înregistrat cel mai bun scor și s-a clasat pe locul 11, în timp ce Marea Britanie a ajuns pe locul 13. Statele Unite au reușit doar un scor de 61,1, ceea ce înseamnă că este pe locul 23. Începând cu anul 2000, Luxemburg și Polonia au înregistrat cele mai notabile îmbunătățiri, în timp ce Portugalia, SUA și Austria au coborât câteva poziții.

Autorii cercetării, PwC, susțin că o creștere a numărului de femei încadrate în muncă ar putea aduce mari dividende economice. De exemplu, dacă în SUA nivelul ocupării forței de muncă în rândul femeilor ar corespunde celui din Suedia, economia sa va crește cu 1,8 trilioane de dolari. Dacă toate națiunile OCDE ar face același lucru, creșterea colectivă a PIB-ului ar fi de 6 trilioane de dolari.

Infographic: The Best Countries For Female Workers | Statista You will find more infographics at Statista