/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ 9% dintre femeile din Republica Moldova consideră că sunt momente în care femeile merită să fie bătute

missing
08 martie 2019, ora 18:27

În pofida reformelor, femeile din Moldova continuă să fie discriminate atât social sau economic, cât și politic. Deși indexul Egalității de Gen a înregistrat o ușoară creștere anul trecut, experții spun că acest lucru se datorează discuțiilor despre stereotipuri, dar nu politicilor la nivel de stat. Îngrijorător este și faptul că nouă la sută dintre moldovence consideră că sunt momente când femeile merită să fie bătute.

RODICA IVAȘCU, DIRECTOARE DE PROGRAME: „Îmbunătățirea ușoară a acestui indice se bazează, în primul rând, rezultatele pozitive în Republica Moldova, înregistrate pe aria percepției și stereotipuri, dar nu pe reformele care sunt implementate la nivel de republică”.

Totodată, potrivit datelor, agresarea femeilor continuă a fi o practică tolerată în Republica Moldova.

ALEXANDRA ERMOLENCO, COORDONATOARE DE PROIECTE: „9,1% de femei consideră că sunt momente în care femeile merită să fie bătute și 20% dintre respondenți consideră că o femeie trebuie să suporte violența în familie, pentru a-și salva căsnicia”.

Cel puțin în fața camerelor de filmat, oamenii spun că asemenea practici trebuie condamnate: „Femeia este o zeiță, s-a născut zeiță, restul decideți voi dacă credeți în zeița voastră sau nu”; „Poate să se întâmple și așa ceva, dar în ziua de azi eu socot că nu ar trebui. Înainte poate că da, dar în ziua de azi, nu prea cred eu”.

ALEXANDRA ERMOLENCO, COORDONATOARE DE PROIECTE: „O problemă și mai gravă, atât femeile cât și bărbații, consideră că sunt cazuri când femeia violată este însăși ea vinovată”

Pentru a îmbunătăți viața femeilor din Republica Moldova, expertele au adresat Guvernului o listă cu propuneri.

 ALINA ANDRONACHE, MILITANTĂ PENTRU EGALITATE DE GEN: „Noi propunem să avem o reformă a concediului de îngrijire a copilului calitativă, ceea ce ar presupune flexibilitate maximă. Familia decide cine să stea în concediu, mama sau tata, care va fi durata acestui concediu. Neapărat, vrem și implicarea taților în creșterea și îngrijirea copilului și indexarea indemnizației la rata inflației anuală”.

Indexul Egalităţii de Gen este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupaţi în şase categorii relevante, cum ar fi: piaţa muncii, politică, educaţie, accesul la resurse, percepţii şi stereotipuri, sănătate. Indexul poate varia de la 0 – indicând o inegalitate totală între femei şi bărbaţi şi 100 – indicând o egalitate de gen perfectă. Pentru anul trecut, țara noastră a acumulat 60 de puncte, cu trei mai mult decât în 2017.

 

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram