/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mentor- extensia care te ajută să-ți alegi cele mai credibile surse de știri

12 martie 2019, ora 08:47

Extensia a fost dezvoltată de echipa Momo, participantă la cea de a patra ediție a hackathonului media „Puterea a cincea”, care astfel și-a propus să ajute simplii cetățeni să-și identifice sursele de știri sigure din Moldova.

Ne-am propus să facem din „MENTOR” un partener al navigării online. Neobservat, dar mereu la îndemână. Este la un click distanță, nu este pretențios și nu-ți cere atenția, dar atunci când o știre sună prea bine sau prea revoltător pentru a fi adevărată, „MENTOR” îți dă primele indicii dacă trebuie să te îngrijorezi sau nu. A fost o provocare să construim formula optimă de accesibilitate și simplitate pentru un lucru cu care nu e de ”jucat cu focul””, Felicia Crețu, jurnalistă.

Având experiența de a mă ciocni în fiecare zi cu știri false și manipulatoare, am simțit necesitatea să ajut internauții să fie mai siguri pe informația pe care o citesc. Din acest motiv, am decis alături de echipa noastră – să creăm o extensie, care vă va ajuta să depistați site-urile care publică informații dubioase. Cu un simplu click afli câte falsuri au publicat până acum, când a fost creat site-ul și dacă merită să aveți încredere în această sursă”, Ana Sîrbu, jurnalistă.

Astfel, a fost creată extensia care te informează în momentul accesării unui site de știri dacă acesta a fost menționat în cadrul campaniei Stop Fals, când a fost lansat și dacă există un site cu aproximativ aceeași denumire, adică dacă este o clonă, sau dacă ar avea una. Tot în extensie poți raporta un site unde, crezi tu, că ai citit o știre falsă sau manipulatorie.

Extensia are la bază două baze de date, una a site-urilor de știri din Moldova și a acelorași site-uri analizate prin prisma menționării în materialele realizate de jurnaliștii campaniei Stop Fals. În momentul accesării unui site, extensia în baza adresei url îți prezintă informațiile disponibile despre el”, Constantin Bargan, dezvoltator web.

Tinerii spun că astfel își doresc ca societatea să nu mai fie supusă dezinformării, un fenomen tot mai amplu în societatea moldovenească.

Sperăm că aplicația va oferi utilizatorilor un plus de siguranță în momentul lecturării unei știri. Ei vor ști cu ajutorul extensiei dacă informația pe care o citesc este de pe un site cu o reputație bună sau nu”, Adriana Ursu, designerul extensiei.

Extensia este gratuită, accesibilă oricui, și oferă următoarele informații:
– Dacă site-ul accesat a fost menționat în cadrul campaniei „Stop Fals” ca fiind unul care ar fi distribuit informații false sau manipulatorii;
– Dacă există un alt site cu o denumire similară;
– Data și țara în care a fost înregistrat site-ul (dacă informațiile sunt publice);
– Posibilitatea de a raporta un site

Mentor a fost dezvoltată grație unui grant de 4000 $ câștigat în cadrul celei de-a patra ediții a hackathonului media „Puterea a cincea”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram