/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

OPINII// O „coaliție situativă” între PSRM și blocul ACUM este posibilă, dar se cere voință politică

missing
12 martie 2019, ora 09:08

Alexei Tulbure spune că a analizat din toate punctele de vedere o posibilă „coaliție situativă” dintre PSRM și ACUM și a ajuns la concluzia că acest lucru este posibil. „Pentru aceasta este nevoie de voință politică, trebuie să se treacă peste anumite fobii, să se iasă din „tranșeele războiului electoral”, să se înțeleagă că toate jurămintele, pretențiile privind „puritatea ideologică” are puțină însemnătate în fața voinței poporului care a fost exprimată și arătată în rezultatul alegerilor”, a menționat analistul în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8.

Alexei Tulbure spune că nu există multe variante de a forma o coaliție de guvernare. Cea mai probabilă este PSRM-PDM. „Totuși, pentru PDM orice situație creată nu înseamnă o tragedie în afară de unul – o oarecare coaliție dintre PSRM și blocul ACUM”. În opinia lui, alegerile anticipate par a fi convenabile Partidului Democrat pentru că această formațiune se va sprijini pe administrațiile publice locale, conduse în principal de către reprezentanții săi.

Fosta deputată Stela Jantuan spune că în propunerea făcută de Partidul Socialiștilor către blocul ACUM nu s-a spus despre conceptul de bază al acestor negocieri, scopul lor. „Adică, ce propune, în general, o „coaliție „situativă” sau formarea unei coaliții de guvernare, de lungă durată?. Având în vedere că ambele formațiuni au vorbit în campania electorală despre deoligarhizare, eliberarea instituțiilor de stat de sub control, lupta cu corupția, aceste principii ar putea fi puse la baza negocierilor dintre blocul ACUM și PSRM”, a spus ea.

Stela Jantuan spune că în societate au apărut multe comentarii legate de moralitatea unei eventuale coaliții dintre blocul ACUM și Partidul Socialiștilor. Totodată, fosta deputată se întreabă câtă moralitate este în faptul că membrii ACUM refuză din start să acceadă la guvernare și să-și îndeplinească promisiunile date alegătorilor în perioada electorală?

Liderii Blocului Electoral ACUM DA PAS sunt așteptați marți, 12 martie, ora 15.00, la sediul Partidului Socialiștilor „pentru discuții în vederea instituirii unei colaborări politice parlamentare”. Invitația a fost făcută de către secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, în cadrul unui briefing de presă susținut luni, 11 martie, după ședința Comitetului executiv politic al PSRM. În aceeași zi, reprezentanții blocului ACUM au declarat că va fi formulat un răspuns în cadrul conferinței de presă care urmează să aibă loc marți, 11 martie, cu începere de la ora 12.00.

După alegerile din 24 februarie, Partidul Socialiștilor a acumulat 35 de mandate în noul Parlament, iar blocul electoral ACUM – 26 de fotolii de deputat, din totalul de 101.

În spațiul public se vorbește despre mai multe scenarii de constituire a coaliției de guvernare, inclusiv așa-numita „coaliție situativă” dintre PSRM și Blocul ACUM care ar putea fi funcțională temporar, pentru soluționarea unei anumite situații.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram