/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Traian Băsescu: Singura soluție pentru ca R. Moldova să devină parte a Uniunii Europene este unirea cu România

missing
13 martie 2019, ora 12:48

„Eu știu foarte bine ce efort diplomatic gigantic s-a făcut în cele două mandate ale mele pentru ca Republica Moldova să fie pusă la pachet cu statele din Balcanii de Vest ca perspectivă de intrare în Uniunea Europeană. S-a răspuns categoric, nu numai de la Bruxelles, și de peste Ocean: varianta integrării în UE a Republicii Moldova nu este acceptată de nimeni, indiferent care este puterea politică de la Chișinău. Singura soluție pe care oricine ar respecta-o ar fi unirea cu România”, a declarat Băsescu.

În același timp ex-președintele României a menționat că actul final de la Helsinki spune cum se pot modifica frontierele în Europa

„Actul final de la Helsinki, din 1975, este actul care garantează frontierele statelor din Europa și toate statele europene semnatare, inclusiv Federația Rusă, s-au angajat la respectarea frontierelor statelor din Europa. De asta nu intră cu armată în Europa de Est, de asta nu au avut armată vizibilă când au ocupat Crimeea. Dar tot actul final de la Helsinki ne spune cum se pot modifica frontierele în Europa. Chiar în articolul 2 ne spune că frontierele se pot modifica prin negocieri politice și în bună înțelegere. Așa a fost posibilă reunificarea Germaniei, ruperea Cehiei de Slovacia, crearea coridorului pentru Slovenia pentru acces la Adriatică. Asta ar însemna ca în Republica Moldova, Parlamentul să voteze unirea cu România, așa cum a făcut-o în 1918, cu un vot majoritar și nu unanim și Armata Regală a intrat în Moldova și a spus «ne-am unit»”. Sau, mult mai temeinic, printr-un referendum, în care cetățenii Republicii Moldova și cetățenii României să voteze reunificarea. Asta este singura soluție politică valabilă pentru ca Republica Moldova să devină parte a Uniunii Europene. Altfel, pentru următorii 40 de ani, cel puțin, ferontierea UE și a NATO este pe Prut”, a declarat Traian Băsescu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram