/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Benzina și motorina, mai ieftine. Ce spun șoferii de modificarea prețurilor la carburanți

missing
13 martie 2019, ora 19:13

Potrivit noii metodologii, prețurile la carburanți vor fi stabilite reieșind din consumul și cheltuielile suportate de comercianții de produse petroliere. Totodată, se va aplica o rată de rentabilitate anuală care să nu fie mai mare de 10%. Astfel, dacă ultimul preț plafon stabilit de ANRE în luna august la benzină a fost de 19 lei și un ban, iar la motorină de 16 lei 86 de bani, atunci astăzi principalii operatori au afișat prețuri mai mici. Șoferii însă, zic că ieftinirea este nesemnificativă și nici nu au observat-o.

„Nu am atras atenția, nu am văzut că s-a ieftinit. Adică, m-am alimentat ultima dată ieri”.

„Serios? Nu am atras atenția. Cu 60 de bani? Serios?”

„S-a ieftinit benzina? Da cu cât? Puțin s-a ieftinit”.

„Eu nici nu am atras atenția”.

Conducătorii auto își amintesc de experiențele anterioare când prețurile creșteau peste noapte și consideră că carburanții trebuiau să se ieftinească și mai mult.

„Dacă să mergem cu benzină, oricum e scump. Chiar și cu tariful de acum care este. Măcar până la 16 dacă ar fi, ar fi minunat”.

„Desigur puteau scădea cu un leu-doi mai mult. Raportul dintre salariile noastre, nivelul de trai și prețurile la benzină… Mă înțelegeți”.

„Se ieftinește cu 20 de bani, după asta se ridică la un leu. Ar fi bine zece lei diesel”.

Totodată, experții în acest domeniu califică scăderea prețurilor drept un truc, ghidat de interesele importatorilor de produse petroliere.

Așteptăm cel puțin măcar o lună, să vedem ce o să facă mai departe, pentru că pentru început, da într-adevăr pare a fi un truc. Ei ar dori probabil ca să stabilească singuri prețurile. Au Consiliul Importatorilor și lor le convine ca nimeni să nu poată urmări precis cu ce preț vine petrolul”, Nicolae Railean, fost director ANRE.

Reprezentanții ANRE au refuzat să comenteze scăderea prețurilor la carburanți, însă au precizat că prețurile sunt stabilite de fiecare companie petroliera în parte, iar ANRE nu poate influența acest lucru. Potrivit autorilor proiectului, metodologia, chiar dacă nu este nouă, conține totuși anumite îmbunătățiri. Rolul ANRE în viitor va fi de a monitoriza ca agenții economici care comercializează produse petroliere cu amănuntul să nu depășească plafonul sus-menționat. Aceștia mai sunt controlați de Consiliul Concurenței pentru a nu admite înțelegeri de cartel. Până nu demult, ANRE era instituția care stabilea prețurile plafon pentru carburanți.

Reporter: Diana Popa
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram