Corupția și justiția selectivă continuă să fie cele mai grave probleme cu care se confruntă moldovenii. Deși legislația prevede sancțiuni penale pentru acte de corupție, guvernarea nu a reușit să pună în aplicare legea în mod eficient. Aprecierile se conțin în raportul Departamentului de Stat al SUA, făcut public ieri.

Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în Republica Moldova pentru anul 2018 constată o serie de probleme, inclusiv tortura în închisori și instituții psiho-neurologice, condiții inumane, arestări arbitrare, îngrădirea libertății presei, corupția la nivel înalt, precum și aplicarea forței față de persoanele cu dizabilități în instituțiile statului. De asemenea, în raport se mai spune despre supraaglomerarea și condițiile care nu întrunesc standardele internaționale, iar abuzurile asupra deținuților continuă să fie o problemă. Totodata, partidele de opoziție au raportat intimidarea și hărțuirea membrilor lor de către autoritățile locale, fiind amenințați inclusiv cu pierderea locului de muncă. Raportul mai relevă și coruptia în cadrul sistemului judiciar și alte structuri de stat. Deși guvernul a făcut unele progrese în investigarea corupției, în cazuri care implică oficialități publice, aceste acțiuni au fost în mare parte percepute drept justiție selectivă, se mai spune în raport.

Pe de altă parte, solicitat să comenteze aceste constatări, vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a ținut să vorbească despre progresele înregistrate la acest capitol.

De la an la an, situația este mai bună și asta ne bucură foarte mult. Chiar dacă, evident, recunoaștem, că sunt încă foarte multe probleme în țară pe care noi trebuie să le rezolvăm”, Andrian Candu, vicepreședinte PDM.

De asemenea, raportul relevă mai multe presiuni asupra presei independente, jurnaliștii de investigație au declarat că au fost intimidați și hărțuiți, după publicarea articolelor despre politicieni. Concentrarea proprietății în mass-media a rămas o problemă, mai multe instituții fiind controlate de figuri politice și oligarhi, se mai mentionează în raport. Același document pomenește și despre cazurile când presa nu a avut acces la ședințele de judecată care implicau funcționari publici precum și foști oficiali și primari, referindu-se aici la dosarele lui Vlad Filat, Dorin Chirtoacă, Ilan Șor și Veaceslav Platon.