În copilărie a fost bătută de tatăl său, iar după ce s-a căsătorit soțul deja era cel care o maltrată. Nu a scăpat de pumni nici în a doua căsnicie. Printr-un asemenea calvar a trecut o femeie, care locuiește într-un raion din sudul țării. A reușit să scape de iad, datorită copiilor și ajutorului pe care l-a primit din partea specialiștilor. Pentru victimele violenței domestice, în sudul republicii va fi inaugurat un centru unde persoanele vor primi sprijin moral și financiar.

Angela locuiește la sudul țării, are 44 de ani și șase copii. A avut o viață extrem de grea. A aflat despre e legea pumnului încă de mică, fiind bătută chiar de propriul tată. Iar, mai apoi, a avut aceeași soartă și în cele două căsnicii.

Tatăl meu era tare violent. Pe mama o bătea și am dat… tot de asta”, Angela, victima violenței în familie.

Cu primul soț s-a căsătorit când avea doar 17 ani. Înțelegea că era devreme, dar dorința de a scăpa de violența de acasă era mai mare. Dar nu a fost să fie. Și soțul s-a dovedit a fi extrem de agresiv, iar bătăile au continuat chiar și atunci când era însărcinată.

Nicio vorbă bună, la noi tot timpul cu scandal. Mi-a zis că pe mine trebuie să mă lege în loc de cățel”, Angela, victima violenței în familie.

Pe când avea doar 25 de ani, femeia a rămas văduvă. După o perioadă, a decis să-și refacă viața, alături de al doilea soț. Spera ca, de această dată, să traiască în pace și înțelegere. Nu i-a mers însă.

În acești 10 ani, parcă am trăit 100. Foarte greu. El nu bea, nu folosește băutură, dar e foarte violent. Am lepădat totul. Nu vreau nimic, pur și simplu vreau să trăiesc în pace și liniște cu copiii”, Angela, victima violenței în familie.

De câteva luni, Angela trăiește o nouă viață. Una în care violența nu-și are locul. O viață pe care și-a dorit dintotdeauna, dar pe care abia acum, la 44 de ani, a înțeles că putea să o aibă. Și-a părăsit soțul, și-a luat cei șase copii și, ajutată de o activistă civică, s-a stabilit în orașul vecin, unde locuiește într-o casă socială. De câteva ori pe săptămână, femeia face voluntariat la un centru social, unde ajută la gătit bucate și la repartizarea hranei pentru bătrânii singuratici. Uitându-se la coșmarul de până acum, femeia spune că vrea să ajute și alte prietene să trăiască fără frică.

Sunt multe familii. Eu am o prietenă trăiește cu un bețivan, chiar mă sună în fiecare seară și îmi zice că îi vine să facă ceva. I-am zis să se gândească că are copii și trebuie să-i întrețină”, Angela, victima violenței în familie.

În regiunea de sud, unde e stabilită Angela, nu există vreun serviciu social destinat victimelor violenței domestice. În schimb, până la sfârșitul acestui an, primul serviciu social va apărea datorită unei colaborări dintre PNUD și Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

El va oferi și găzduire pentru o perioadă de până la 6 luni sau până când se va găsi o rezolvare pentru cazul dat. Vor putea fi găzduite 6 victime concomitent, împreună cu copiii lor”, Vitalie Frecăuțeanu.

În cadrul centrului, femeile vor beneficia de asistența psihologilor, juriștilor, asistenților sociali și vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere. Pentru amenajarea centrului de găzduire, autoritățile găgăuze au oferit un edificiu, iar PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, va aloca finanțare pentru reparația și amenajarea centrului. Costul acestui centru ajunge la 150 mii de euro, iar cei vor să doneze o pot face la sediul organizației.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!