/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

/VIDEO/ Un centru pentru victimele violenței în familie va fi inaugurat în sudul țării. Istoria Angelei, femeia care a trecut prin două căsnicii violente

14 martie 2019, ora 18:38

Angela locuiește la sudul țării, are 44 de ani și șase copii. A avut o viață extrem de grea. A aflat despre e legea pumnului încă de mică, fiind bătută chiar de propriul tată. Iar, mai apoi, a avut aceeași soartă și în cele două căsnicii.

Tatăl meu era tare violent. Pe mama o bătea și am dat… tot de asta”, Angela, victima violenței în familie.

Cu primul soț s-a căsătorit când avea doar 17 ani. Înțelegea că era devreme, dar dorința de a scăpa de violența de acasă era mai mare. Dar nu a fost să fie. Și soțul s-a dovedit a fi extrem de agresiv, iar bătăile au continuat chiar și atunci când era însărcinată.

Nicio vorbă bună, la noi tot timpul cu scandal. Mi-a zis că pe mine trebuie să mă lege în loc de cățel”, Angela, victima violenței în familie.

Pe când avea doar 25 de ani, femeia a rămas văduvă. După o perioadă, a decis să-și refacă viața, alături de al doilea soț. Spera ca, de această dată, să traiască în pace și înțelegere. Nu i-a mers însă.

În acești 10 ani, parcă am trăit 100. Foarte greu. El nu bea, nu folosește băutură, dar e foarte violent. Am lepădat totul. Nu vreau nimic, pur și simplu vreau să trăiesc în pace și liniște cu copiii”, Angela, victima violenței în familie.

De câteva luni, Angela trăiește o nouă viață. Una în care violența nu-și are locul. O viață pe care și-a dorit dintotdeauna, dar pe care abia acum, la 44 de ani, a înțeles că putea să o aibă. Și-a părăsit soțul, și-a luat cei șase copii și, ajutată de o activistă civică, s-a stabilit în orașul vecin, unde locuiește într-o casă socială. De câteva ori pe săptămână, femeia face voluntariat la un centru social, unde ajută la gătit bucate și la repartizarea hranei pentru bătrânii singuratici. Uitându-se la coșmarul de până acum, femeia spune că vrea să ajute și alte prietene să trăiască fără frică.

Sunt multe familii. Eu am o prietenă trăiește cu un bețivan, chiar mă sună în fiecare seară și îmi zice că îi vine să facă ceva. I-am zis să se gândească că are copii și trebuie să-i întrețină”, Angela, victima violenței în familie.

În regiunea de sud, unde e stabilită Angela, nu există vreun serviciu social destinat victimelor violenței domestice. În schimb, până la sfârșitul acestui an, primul serviciu social va apărea datorită unei colaborări dintre PNUD și Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia.

El va oferi și găzduire pentru o perioadă de până la 6 luni sau până când se va găsi o rezolvare pentru cazul dat. Vor putea fi găzduite 6 victime concomitent, împreună cu copiii lor”, Vitalie Frecăuțeanu.

În cadrul centrului, femeile vor beneficia de asistența psihologilor, juriștilor, asistenților sociali și vor fi ajutate să își găsească un loc de muncă sau să lanseze o afacere. Pentru amenajarea centrului de găzduire, autoritățile găgăuze au oferit un edificiu, iar PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, va aloca finanțare pentru reparația și amenajarea centrului. Costul acestui centru ajunge la 150 mii de euro, iar cei vor să doneze o pot face la sediul organizației.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram