Mai multe posturi vamale de pe ambele părți ale frontierei moldo-ucrainene vor dispune de sisteme performante de supraveghere video, cu posibilitatea înregistrării automatizate a plăcuțelor de înmatriculare. În Republica Moldova, de aceste dotări vor beneficia posturile Otaci, Criva, Tudora și Vulcănești, iar pe partea ucraineană sunt vizate posturile Moghiliov-Podolsk, Mamaliga, Starokazacie, Vinogradovca și Platonovo.

Potrivit Serviciului Vamal, sistemul va dispune de o serie de inovații precum: citirea plăcuțelor de înmatriculare, monitorizarea timpului de perfectare de către fiecare autoritate prezentă în post sau prelucrarea datelor privind masa și dimensiunile autocamioanelor din momentul colectării informației. Suplimentar, sistemul va permite schimbul online a acestor date între serviciile vamale ale ambelor state.

Totodată, modernizării va fi supus și Centrul de monitorizare și prelucrare a datelor din cadrul Serviciului Vamal. Acestea vor fi realizate în cadrul unui proiect ce urmează a fi implementat de Organizația Mondială pentru Migrație în Moldova. Bugetul proiectului este de peste patu milioane euro, dintre care peste trei milioane de euro sunt oferiți de UE în cadrul Inițiativei prioritare a Parteneriatului Estic privind Managementul Integrat al Frontierei (2014-2020), iar peste opt sute de mii de euro constituie cofinanțarea Guvernelor Republicii Moldova și Ucrainei.

Etapele de implementare a proiectului au fost discutate în cadrul unei întrevederi a Directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie cu Șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lönnback. Șeful Misiunii OIM Moldova și-a exprimat întreaga disponibilitate de a susține toate eforturile orientate spre implementarea cu succes a proiectului.