Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, prin rezoluția dată se solicită instituirea unui nou regim de sancțiuni la nivelul UE pentru a putea îngheța activele și interzice obținerea vizelor pentru persoanele implicate în încălcări grave ale drepturilor omului. Lista ar trebui să includă actorii statali și nestatali care au contribuit, din punct de vedere fizic, financiar sau prin acte de corupție sistemică, la astfel de abuzuri și crime pe plan mondial.
Deputații spun că decizia de a înscrie și de a scoate persoanele în cauză de le listă ar trebui să se bazeze pe criterii clare, transparente și specifice, legate direct de crima comisă, pentru a garanta o revizuire judiciară detaliată și drepturi de recurs. Aceștia solicită, de asemenea, țărilor UE să prezinte un mecanism de aplicare a sancțiunilor și de supraveghere europeană, deoarece în ultimele luni au existat și cazuri în care companiile și țările europene au încălcat sancțiunile UE.
Potrivit comunicatului, noul regim de sancțiuni ar consolida rolul UE de actor global la nivel mondial și ar trebui să poarte simbolic numele lui Serghei Magnitsky, spun eurodeputații. Dl Magnitsky a fost un contabil rus care a investigat acte de corupție și care a murit într-o închisoare de la Moscova în 2009, după ce a fost ținut în condiții inumane și supus torturii. Acte legislative similare sunt deja în vigoare în Statele Unite, Canada și în mai multe țări ale UE, și anume în Estonia, Letonia, Lituania și Regatul Unit.
Regimul de sancțiuni aflat în discuție este inspirat de Actul Magnitsky al SUA, semnat de președintele Barack Obama în decembrie 2012, cu scopul de a viza oficialii ruși considerați responsabili pentru moartea avocatului fiscal rus Serghei Magnitsky.
Sancțiunile UE au devenit deja o parte integrantă a instrumentelor de relații externe ale UE în ultimele două decenii. Peste 40 de măsuri restrictive diferite sunt în prezent în vigoare împotriva persoanelor din 34 de țări. Se estimează că au fost impuse două treimi din sancțiunile specifice fiecărei țări, în sprijinul drepturilor omului și al obiectivelor democratice.