Primăria orașului Orhei a fost obligată de Curtea Supremă de Justiție să prezinte mai multe informații de interes public postului Radio Orhei. CSJ a emis o hotărâre prin care spune că informațiile pe care a refuzat instituția de stat să le ofere nu constituie informație cu caracter personal sau secret comercial așa cum a invocat Primăria Orhei.

„Prin urmare, Primăria or.Orhei, abuziv și neîntemeiat a refuzat să prezinte informația solicită de SRL „Media Sfera” prin cererile depuse, iar Judecătoria Orhei corect a constatat că furnizorul de informații a încălcat dreptul solicitantului de acces la informații și întemeiat a obligat Primăria or. Orhei să prezinte SRL „Media Sfera” informațiile solicitate”, scrie radioorhei.info.

Instituția media a solicitat, în aprilie 2017, de la Primăria Orhei să-i ofere mai multe informații de interes public: copiile proceselor-verbale de selectare a companiei „Borintex” SRL pentru efectuarea lucrărilor de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din oraşul Orhei, în sumă de peste 800 de mii de lei şi a lucrărilor de deservire şi întreţinere a spaţiilor verzi în anul 2017, în sumă de peste 1,4 milioane de lei. De asemenea, a cerut volumele lucrărilor executate de Borintex SRL în anul 2016 şi în anul 2017.

Ulterior, în iunie 2017, postul de radio a solicitat Primăriei Orhei să-i ofere copiile caietelor de sarcini pentru procedurile de achiziţii prin cerere de ofertă de preţuri, pentru lucrări de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi în oraşul Orhei în anii 2016-2017.

În ambele cazuri Primăria Orhei a refuzat să ofere informațiile solicitate sub pretextul protecției datelor cu caracter personal și a secretului comercial.