/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/INFOGRAFIC/ Gimnastica de dimineață sau plimbările de seară? Cât sport fac moldovenii și de care

17 martie 2019, ora 11:42

63% dintre moldoveni spun că nu practică deloc sportul. Ponderea moldovenilor care fac sport este mai mică decât cea a europenilor, de exemplu, care este de 55%. Însă vestea bună este că moldovenii fac mai mult sport acum, comparativ cu anul 2015, atunci când rata persoanelor care nu practicau activități sportive era de 85%, arată un sondaj de opinie realizat de compania Magenta Consulting.

2 din 10 moldoveni fac sport în fiecare zi și 11% – săptămânal. Cele mai multe dintre persoanele care sunt active din punct de vedere fizic cu regularitate au peste 30 de ani, ponderea celor de peste 50 de ani fiind de 47%. Fiecare a treia persoană dintre cei care practică sportul cu regularitate este din capitală.

 

Sport pentru sănătate

80 la sută dintre acei care practică sportul o fac pentru ca să se simtă bine și sănătos. 20% dintre moldoveni fac mișcare din plăcere sau hobby și doar 6% – pentru că vor să slăbească. Printre alte motive se numără și cel de autoapărare sau pentru a acumula masă musculară. Se vede că prioritățile moldovenilor s-au schimbat în ultimii 4 ani. În 2015, doar o treime dintre respondenți spuneau că fac mișcare pentru sănătate și 15% – pentru a slăbi.

Gimnastica de dimineață sau plimbările de seară?

La întrebarea „Ce fel de sport practicați?”, 41% dintre respondenți au menționat gimnastica. Al doilea cel mai practicat sport este alergatul (menționat de către 18%), plimbările și fotbalul. Femeile obișnuiesc să facă gimnastică și plimbări într-o proporție mai mare decât bărbații. Alergatul și fotbalul sunt practicate într-o proporție mai mare de bărbați. Nicio femeie nu a afirmat că joacă fotbal.

 

67% dintre respondenții care fac gimnastică sau plimbări au vârsta de 50+. În același timp, tineretul practică fotbalul și joggingul. Plimbările sunt preferate într-o măsură mai mare de către persoanele din mediul urban. O parte dintre respondenți au menționat că fac și alte tipuri de sport, cum ar fi voleiul, ciclismul, sala de sport sau înotul.

Sala de sport – preferată de bărbați și de persoanele mai tinere

Sălile de sport sunt vizitate de o pondere de 17% dintre acei care fac sport și dacă raportăm această rată la populația generală, doar 6% dintre moldoveni merg la o sală de sport. Moldovenii nu sunt adepți ai sălilor de sport, comparativ cu alte țări, așa cum 27% din populația adultă la nivel global sunt membri ai unui centru de fitness.

Majoritatea celor care frecventează sălile de sport sunt bărbați (64%), 85 la sută au vârsta de până la 50 de ani și mai mult de jumătate sunt din Chișinău. Sălile de sport sunt vizitate în mare parte de persoanele cu studii superioare (69% dintre respondenți), iar 2/3 au un job, fie că sunt specialiști și muncitori calificați, funcționari publici sau ocupă o funcție de conducere. Aproape toți au un cont de facebook și folosesc poșta electronică.

În medie, un moldovean plătește 485 de lei pe lună pentru un abonament la o sală de sport. Bărbații scot din buzunar o sumă ușor mai mare (în medie, 506 lei lunar) decât femeile. Persoanele mai tinere (până la 30 de ani), la fel, tind să plătească mai mult pentru un abonament la fitness – în medie, 546 de lei lunar – probabil nu au obiceiul să caute cele mai bune oferte disponibile sau să negocieze. Comparativ cu anul 2015, în ziua de azi moldovenii plătesc aproximativ cu 111 de lei lunar mai mult pentru un abonament la o sală de sport.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram