/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Alegerile bașcanului Găgăuziei vor avea loc nu la primăvară, ci la vară. Scrutinul, amânat cu câteva săptămâni

missing
19 martie 2019, ora 09:33

Alegerile bașcanului Găgăuziei vor avea loc nu în luna mai, cum era planificat inițial, ci în luna iunie. Scrutinul a fost amânat cu câteva săptămâni, printr-o decizie a Adunării Populare din UTA Găgăuzia, scrie IPN.

Potrivit sursei citate, alegerile au fost transferate de pe 19 mai pentru 30 iunie.

Președintele Adunării Populare, Vladimir Cîssa, a declarat într-un briefing de presă că, în conformitate cu actuala legislație, modificările adoptate trebuie semnate obligatoriu de către bașcan, iar în condițiile în care pe 20 martie, organele electorale urmau să înceapă înregistrarea candidaților pentru funcția de bașcan, APG a decis să amâne data scrutinului. Această decizie asigură bașcanului în funcție dreptul legal să examineze și să semneze modificările la legislația electorală. Vladimir Cîssa mai spune că bașcanul că Irina Vlah a participat la ședință, unde i s-a propus să semneze modificările, astfel evitând amânarea datei alegerilor, însă aceasta refuzat să semneze modificările în redacția propusă, scrie sursa citată.

În urma modificărilor adoptate de Adunarea Populară, alegerile vor fi considerate valabile dacă la ele se vor prezenta nu mai puțin de 50% din alegătorii înscriși pe liste, nu 33%, cum era până în prezent.

Potrivit altei modificări, singura sursă pentru întocmirea listelor electorale va fi registrul alegătorilor al UTA Găgăuzia, constituit în baza Registrului național al alegătorilor. Vladimir Cîssa a declarat că această modificare vine în contextul în care la alegerile precedente datele cu privire la numărul de alegători au diferențiat semnificativ – de la 25 de mii la 30 de mii. Or, în acest mod va fi implementat un mecanism unic de întocmire a listelor, notează IPN.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram