/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ O porțiune din Cimitirul Evreiesc din Capitală arată de parcă a fost devastată de o furtună

missing
20 martie 2019, ora 19:17

O porțiune din Cimitirul Evreiesc din Capitală arată de parcă a fost devastată de o furtună. Mai multe morminte stau, de câteva zile, acoperite de tulpinile copacilor ce au fost dați la pământ. Din spusele unui vizitator al cimitirului, această situație s-a creat după ce arborii au fost tăiați.

„Eu am fost până în momentul când au început să curețe cimitirul și după. La prima mea vizită, monumentul ședea cum trebuie. După curățirea cimitirului, s-a creat această situație”.

Pe de altă parte, bărbatul spune că pomii trebuiau defrișați, dar faptul că rămășițele au fost lăsate peste tot l-a revoltat.

„Iată ce a rămas după curățirea cimitirului, inclusiv de vizitatori. De curând, aceste crengi erau lângă mormânt. Eu singur am strâns și am pus lângă grămada aceasta mare. Această problemă, în așa cantitate, cu acest gunoi nu a fost vreodată. Totul, acum arată trist”.

Administratorul muzeului Cimitirului Evreiesc nu a vrut să ne ofere un comentariu despre copacii abandonați.

Într-un comentariu pentru TV8, comunitatea evreiască a declarat că, de mai mulți ani, a cerut restaurarea cimitirului și că vrea un om potrivit, cunoscător al tradițiilor evreiești, în funcția de administrator al complexului.

„A fost propusă și o candidatură pentru directorul acestui complex, care posedă experiența necesară și cunoașterea tradițiilor evreiești, care ar putea conduce planificarea și executarea lucrărilor pe baza experienței și cunoștințelor sale în acest domeniu”, afirmă comunitatea evreiească.

se spune în comentariu. Din ianuarie 2019, Cimitirul Evreiesc se află sub jurisdicția Ministerului Educației, Culturii și Cercetătorii, până atunci fiind gestionat de întreprinderea municipală „Combinatul servicii funerare”. Am încercat să obținem o reacție de la Ministerul Culturii, dar ni s-a cerut o solicitare prin email. În decembrie 2018, premierul a declarat că acest cimitir va fi reabilitat și transformat într-un centru cultural istoric evreiesc. Acesta va include mai multe obiective istorice ale comunității evreiești, fiind un spațiu pentru comemorarea victimelor Holocaustului. Cimitirul este inclus în lista monumentelor de istorie și artă, de categorie națională. Are o suprafață de 12 hectare și peste 20 de mii de morminte, care au peste 300 de ani.

Reporter: Ana Sârbu
Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram