/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Se grăbesc la FISC. Peste 72.000 de persoane au depus deja declarațiile pe venit. Care este termenul limită

missing
20 martie 2019, ora 19:17

Cei care trebuie să depună declarațiile pe venit o pot face până pe 2 mai. Totuși, unii nu au lăsat acest moment pentru ultima zi și deja s-au prezentat la oficiile serviciului fiscal. Spun că au ținut să completeze formularele personal, pentru că nu au încredere în sistemul electronic. Administratorii companiilor însă trebuie să se grăbească. Pentru că mai au doar cinci zile la dispoziție.

Oficiul FISC-ului din sectorul Buiucani era plin de oameni chiar de la primele ore ale dimineții. Pentru unii, depunerea declarațiilor a devenit deja o rutină, în timp ce alții au venit să o facă pentru prima dată și încă nu cunoșteau toate subtilitățile procesului.

Nu-i primul an. Am deja vreo cinci ani de când vin și achit la timp.”

Eu de aceea și vin mai devreme că în aprilie poate să fie mai multă lume.

Până acum nu am știut că am datorii. Nici prin cap nu mi-a trecut că am datorii. Se poate tot de corectat.

Deși pentru a depune declarația online, persoana are nevoie doar de semnătura electronică, majoritatea totuși preferă să o depună pe hârtie.

Am încercat să fac niște calcule singur. Nu prea mi-a ieșit și mi s-a recomandat să vin direct încoace.

Nu suntem obișnuiți cu electronic și de atâta.

Ce-i la mine în mână, aceea e a meu. Dar ceea ce e pe electronică, acolo doar o cifră s-a schimbat și s-a dus totul.

Deocamdată avem o rată de prezentare de aproximativ 72 de mii de declarații. Tot mai mulți se includ în declarația electronică, avem și o tendință pozitivă. Cu toate că persistă această obișnuință de prezentare a declarației pe suport de hârtie”, Olga Golban, șefa Direcției Generale Metodologia Taxelor și Impozitelor.

Sunt obligați să depune declarațiile pe venit persoanele fizice care achită impozitele și cei care vor să ofere cele 2% din impozitul pe venit pentru ONG-uri sau organizații religioase. Deoarece numărul doritorilor se află în creștere, a fost extins chiar și orarul de muncă al angajaților FISC-ului.

Serviciul Fiscal de Stat a extins orarul de muncă inclusiv în zilele de sîmbătă și duminică în ultima perioadă de primire a declarațiilor atât pentru persoane juridice, cât și fizice. Un cetățean dacă este venit pentru a depune declarația, pe el îl poate deservi și un angajat de pe alt domeniu, nu neapărat de pe declarații”, Olga Baciu, purtătoare de cuvânt FISC.

Ultima zi pentru depunerea declarațiilor pe venit pentru persoanele fizice este 2 mai, în timp ce pentru cele juridice – 25 martie. Codul Fiscal prevede amenzi de până la 5 mii de lei pentru neprezentarea declarațiilor.

Reporter: Diana Popa

Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram