/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/FOTO. VIDEO/ Pe bd. Mircea cel Bătrân de la Ciocana vor fi instalate bănci de tip 3 în 1, scoase la o imprimantă 3D

missing
22 martie 2019, ora 09:41

În scurt timp, pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei vor fi instalate 25 de bănci din beton, scoase la o imprimantă 3D. Băncile sunt create după formula 3 în 1 și au în structura lor încorporate următoarele elemente: scaun pentru recreere, ghiveci pentru flori și urnă de gunoi.

Băncile sunt produse cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Primăria mun. Chișinău.

Instalațiile sunt produse în modul următor: imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. „Calculatorul dirijează printr-un software munca imprimantei. Prin această tehnologie asigurăm uniformitatea procesului și varietatea formelor. Procesul este automatizat, singura intervenție umană având loc doar la încărcarea periodică a sistemului de alimentare cu mortar. Tiparul unei bănci durează până la 8 ore”, spune Elena Meseaț, directoare executivă 3D Stroy SRL.

Compania este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, care vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat companiei „3DStroy” este de 7.700 USD, compania venind cu o contribuţie proprie de 3.300 USD.

„Ne dorim dinamizarea iniţiativelor inovative care răspund provocărilor urbanizării, sporesc confortul oamenilor şi produc totodată un impact pozitiv asupra mediului ambiant”, a spus în acest context Alexandru Rotaru, manager de proiect la PNUD Moldova.

Proiectul „Orașe Verzi Durabile” va lansa în luna aprilie un apel similar de granturi. Anunțul va fi publicat pe www.md.undp.org şi pagina de Facebook Green City Lab. Valoarea maximă a unui grant este de 8.000 USD. Propunerile de finanțare pot fi depuse de entităţi juridice înregistrate în R. Moldova. Participanţii la concurs trebuie să asigure minim 30% contribuţie proprie din valoarea totală a proiectului. Inițiativele acceptate în concurs vor acoperi domeniile:

1. Mobilitatea urbană

2. Gestionarea deşeurilor

3. Eficienţa energetică şi valorificarea surselor de energie regenerabilă

4. Planificarea urbană durabilă

Proiectul „Oraşe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD – de PNUD Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram