/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Într-un sat din Ștefan Vodă s-au descoperit peste 200 de proiectile de artilerie, din vremea celui de-al II-a Război Mondial

22 martie 2019, ora 09:20

Peste două sute de obiecte obiecte explozive, din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, au fost descoperite în satul Marinca de Jos, raionul Ștefan Vodă, de un localnic, în timp ce acesta făcea lucrări agricole. 

Deplasați la fața locului geniştii Batalionului „Codru” de la Negreşti au depistat 206 de proiectile de artilerie, calibru 47 mm, 76 mm şi 105 mm, trei bombe de la aruncător de calibru 82 mm şi 50 mm şi 22 de focoase. „Muniţiile erau din cel de-al Doilea Război Mondial, de producţie germană, şi au fost distruse de către genişti în condiţii de maximă siguranţă”, se menționează într-un comunicat al Ministerului Apărării.

În acest context și reieşind din faptul că majoritatea obiectelor explozive sunt depistate de localnici în timpul lucrărilor agricole, geniştii militari atenţionează că este interzisă atingerea muniţiilor cu mâna sau cu alte obiecte, lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă, demontarea de la muniţii a focoaselor sau a altor elemente componente, joaca copiilor cu diferite elemente de muniţie, ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în diferite încăperi sau locuinţe.

„Totodată, populaţia trebuie să cunoască faptul că în zonele în care există sau se presupune existenţa unor muniţii neexplodate este interzis accesul persoanelor şi în special al copiilor, executarea de săpături manuale sau cu mijloace mecanice, executarea unor lucrări funciare, circulaţia vehiculelor, oamenilor sau animalelor. În asemenea situaţii se vor anunţa imediat autorităţile locale care vor solicita deplasarea grupelor de deminare în zonele respective”, spun reprezentanții Ministerului Apărării.

Aceștia spun că, indiferent de starea fizică sau de vechimea elementului de muniţie, pericolul ca acesta să fie activ şi să producă explozie este maxim, iar orice operaţiune asupra muniţiei neexplodate trebuie să fie executată numai de către personalul specializat, cu respectarea strictă a procedurilor de securitate.

De la începutul anului curent, geniştii militari au executat 21 misiuni de deminare, în cadrul cărora au lichidat 319 obiecte explozive de diferit calibru pe întreg teritoriul ţării.

Din 1992 şi până în prezent, 23 de persoane au decedat, iar 26 au fost rănite, în rezultatul incidentelor soldate cu explozia diferitor muniţii. Din numărul total al celor care au avut de suferit, şapte copii au murit, iar alţi trei copii au fost răniţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram