/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

ANRE a aprobat pentru 2019 cheltuieli cu 48 de milioane mai mari decât în 2018. Cum explică acest fapt regulatorul

missing
23 martie 2019, ora 15:11

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat pentru anul 2019 cheltuieli de peste 110 milioane lei, în creştere cu circa 48 milioane lei, faţă de anul 2018. Totodată bugetul aprobat de noua conducere a ANRE pentru cheltuieli este de aproape trei ori mai mare decât în anii 2016-2017.

În acelaşi timp veniturile ANRE pentru anul 2019 au fost aprobate la un nivel de doar 67,1 milioane lei, cu un deficit de 43,19 miloane lei, care va fi acoperit din soldul mijloacelor acumulate în anul 2018, scrie Mold-Street.com.

Cheltuieli mai mari, pentru noi atribuţii

Într-un răspuns oferit pentru Mold-Street.com, ANRE explică creșterea cheltuielilor prin faptul că începând cu 1 ianuarie 2019, „a preluat atribuțiile de supraveghere energetică de stat, angajând prin transfer personalul Inspectoratului de Stat, numărul de angajați în noua structură constituie 214 persoane”.

„Astfel, au fost formate 3 subdiviziuni teritoriale ale ANRE care necesită să fie modernizate și echipate pentru a oferi servicii calitative cetățenilor Republicii Moldova”, se arată în răspuns.

De asemenea administraţia Agenţiei precizează că „pentru anul 2019 în cadrul ANRE nu se prevede majorarea salariilor pentru angajați”.

Potrivit ANRE, cheltuielile efective pentru 2019 constituie 83,38 milioane lei, dintre care pentru retribuirea muncii și alte contribuții la bugetul public național – 62,9 milioane lei, iar 20,5 milioane lei – cheltuieli pentru exercitarea atribuțiilor funcționale (servicii, reparații curente și bunuri).

Referitor la soldul de 26,92 milioane lei ANRE informează că “plățile regulatorii sunt achitate de către titularii de licență din sectoarele reglementate după primul trimestru al anului în curs, respectiv suma dată urmează a fi cheltuită pentru primele trei luni ale anului 2020”.

De notat că anul trecut, când ANRE şi-a aprobat un buget în creştere cu circa 41%, administraţia Agenţiei la fel a explicat majorarea prin faptul că a preluat şi împuternicirile Inspectoratului de Stat în Energetică. În consecinţă de la 76 de angajaţi câţi avea, Agenţia urma să aibă în anul 2018 circa 210 de angajaţi.

Deocamdată instituția nu a publicat un raport financiar pentru anul 2018, care să arate care au fost veniturile și cheltuielile instituției.

De unde vin banii

ANRE este finanţată de companiile reglementate prin intermediul unei plăţi regulatorii calculată din cifra de afaceri.

Pentru anul 2019, administrația Agenției a decis să reducă puţin mărimea plăţii regulatorii achitate de companiile din sectorul energetic, termoenergetic, gazier şi petrolier – de la 0,2% la 0,19%. Taxa regulatorie pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare a rămas la nivelul de 0,15%

De notat că ANRE reglementează piața de energie electrică, termică, regenerabilă, de gaze, de produse petroliere și cea aserviciilor de alimentare cu apă, care concentrează companii cu o cifră de afaceri de peste 30 de milliarde lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram