/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Critici la adresa justiției. Președintele CSM: „Sistemul judecătoresc este independent. Cine nu consideră așa să vină cu probe.”

missing
25 martie 2019, ora 18:01

Noi suntem mai aproape de comă decât e o viață deplină a justiției moldovenești”, Vladislav Gribincea, director CRJM.

Directorul CRJM consideră că starea catastrofală a justiției este din cauza că magistrații iau decizii la solicitarea guvernării sau a organelor de anchetă.

Judecătorii într-o țară trebuie să facă dreptate. Ei nu trebuie să fie o parte, să facă ceea ce cred ei că ar vrea de la ei executivul sau deputații, sau polițiștii sau procurorii. Mă tem că în Republica Moldova sunt destul de puține cazuri în care judecătorii fac dreptate indiferent de ce ar dori politicienii, procurorii sau alte părți implicate”, Vladislav Gribincea, director CRJM.

Fostul președinte al Curtii Constituționale, Victor Pușcaș, consideră că pentru ca lucrurile să meargă bine în acest domeniu, este nevoie ca CSM să își schimbe atitudinea.

Deschideți ferestrele, deschideți ușile, aprindeți mai multă lumină ca să iasă mirosul de naftalină și să fie, CSM în ce constă astăzi că astăzi e foarte rău rău, nu este transparență, nu este motivarea hotărârilor, nu iese în public ca să fie apărat sistemul judecătoresc”, Victor Pușcaș, ex-președinte al Curți Constituționale.

Când Consiliul Superior al Magistraturii concediază judecătorii cei mai vocali din sistem, care au început să vorbească despre probleme asta trimit niște semnale foarte interesante pentru ceilalți judecători”, Vladislav Gribincea, director CRJM.

Pe de altă parte, președintele CSM, Victor Micu, a declarat pentru TV8 că judecătorii din Moldova sunt independenți, iar raportul realizat de experții străini nu corespunde realității.

Sistemul judecătoresc este independent, dar fiecare are dreptul la părerea sa. Dacă domnul de la CRJM consideră că așa, atunci să vină cu probe concrete, dar așa să vorbim la general este foarte ușor. Și consider că în cadrul CSM există transparență. Raportul, consider că, nu corespunde realității”, Victor Micu, președinte CSM.

Până acum CSM nu a reacționat la concluziile acestui raport, ce a fost prezentat pe 12 martie, de către Comisia Internațională a Juriștilor. Conform experților străini, judecătorii de la noi sunt, în continuare, supuși presiunilor politice și lucrează în condiții de frică. Experții internaționali au mai recomandat, de asemenea, reformarea Consiliului Superior al Magistraturii. Ei au atenționat că instituția la moment ar descuraja libera exprimare a judecătorilor și ar fi devenit un instrument de presiune asupra acestora.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram