Iurie Leancă, vicepremierul în exercițiu pentru Integrarea Europeană și președintele Partidului Popular European din Moldova (PPEM) spune că a ajuns pe lista candidaților Partidului PRO România pentru alegerile europarlamentare, datorită prieteniei cu Victor Ponta, ex-prim-ministru al României și președintele acestei formațiuni. Totuși, Leancă spune că nu renunță la viața politică din Republica Moldova, deși PPEM nu a participat la alegerile parlamentare din acest an, și susține că va folosi experiența din campania electorală pentru Parlamentul European în viitoarele alegeri din Republica Moldova, cum ar fi alegerile locale din acest an.
„Faptul că Victor Ponta mi-a propus acest lucru se datorează unei relații de șase ani de prietenie…”
„Istoria începe de la relația pe care am avut-o cu Victor Ponta, atunci când am fost prim-miniștri concomitent, el, la București și eu, la Chișinău. Această relație s-a bazat pe multă încredere, căci interesul Chișinăului și Bucureștiului coincide în a vedea aici, în Republica Moldova, o regiune stabilă; de a vedea românii uniți, fie că e vorba de o unire de jure sau de facto”, spune Iurie Leancă.
Leancă spune că PPEM și PRO România au semnat un acord de parteneriat în luna ianuarie a acestui an: „De fapt, ideea era să creem o echipă, fiindcă șansa noastră de a ne salva de această perioadă lungă de tranziție, de a asigura o schimbare rapidă cel puțin în context istoric a realității de la noi, astfel încât moldovenii să se simtă bine la ei acasă, este printr-o ancorare puternică în occident. Această ancorare fără București, fără sprijinul de la București, fără implicarea și susținerea lor financiară, este imposibilă”.
„Mizez pe cetățenii români de pe ambele maluri ale Prutului…”
Vicepremierul în exercițiu spune că va face agitație electorală pentru europarlamentare atât în Republica Moldova, cât și în România: „Campania va începe oficial pe 26 aprilie, dar până atunci voi merge și eu pe malul drept al Prutului, vor veni și colegii, și domnul Ponta, și doamna comisar Crețu la Chișinău, vom prezenta platforma, va fi o campanie obișnuită”.
„Cel mai mare atu al meu este tocmai această relație cu Victor Ponta, faptul că am demonstrat că înțelegem care sunt interesele românilor. Dacă am fi rămas prim-miniștri am fi construit poduri, autostrăzi, chiar și o cale ferată de la București la Chișinău. După mine, la București au existat doi oameni care au avut grijă de basarabeni: domnul Băsescu, care a oferit undița basarabenilor, oferindu-le șansa de a redobândi cetățenia. Doar că 90% dintre ei au plecat în afara țării, deci beneficii de la ei pentru noi, cei care am rămas acasă, nu este prea mare. Domnul Ponta a înțeles necesitatea investiției, această investiție a fost, doar într-un an jumătate, de peste 40 de milioane de euro. Unde a mai fost așa ceva? Și după asta nu a mai urmat, din păcate”, a spus Iurie Leancă.
„Când aud tot felul de cetățeni aici, la Chișinău, care se autoproclamă unioniști, întrebarea mea este: Dar cine este partenerul vostru în realizarea acestui sport nobil la București?..”
Iurie Leancă afirmă că alți concurenți din Republica Moldova din cursa electorală pentru Parlamentul European, cum ar fi George Simion, au puține șanse de izbândă, dacă nu au un suport real în România: „Unirea nu înseamnă doar declarații, scandaluri, pentru a face unirea, de facto sau de jure, nu e suficient să te proclami aici, la Chișinău unionist. În primul rând e nevoie de politici sincronizate între Chișinău și București. O forță care-și dorește acest lucru trebuie să fie și la București, în mod special la București, pentru că Bucureștiul dispune de resurse financiare, de capacitatea de a mobiliza și alte instrumente. Dacă-mi spuneți că domnul George Simion are un astfel de interlocutor la București sau are șansa să ajungă la putere în România, poate atunci mizăm pe el, dar eu nu văd, cum un singur om poate deveni prim-ministru al României”.
Proaspătul candidat moldovean la alegerile europarlamentare afirmă că unul dintre obiectivele pe care și le propune este să convingă moldovenii cu cetățenie română să participe la acest scrutin: „Din păcate, la alegerile în Parlamentul European prezența e mult mai mică decât în Parlamentele naționale, nu doar în România, dar și în alte țări. Primul meu obiectiv este să-i facem pe oameni să înțeleagă de ce sunt importante alegerile în Parlamentul European; și doi, mi-aș dori ca mai mulți moldoveni cu pașaport românesc să participe la aceste alegeri și voi fi fericit dacă vor oferi votul pentru pro-România”.
„Nu renunț la viața politică din Moldova…”
Iurie Leancă spune că nu are de gând să renunțe la cariera sa politică din Republica Moldova, chiar dacă va accede în Parlamentul European: „În cazul în care ajung să fiu deputat în Parlamentul European, de regulă, acolo petreci o săptămână din lună. Obiectivul meu este să ajutăm Republica Moldova să-și regăsească locul ei firesc în sânul Uniunii Europene. Nu am participat la alegeri, nici nu am pretins să fiu în coaliția majoritară. Eu voi continua activitatea în partidul pe care l-am creat cu colegii, dar tribuna europeană îți oferă posibilitatea să acționezi în interesul cetățenilor”, spune președintele PPEM.
Leancă spune că decizia ca PPEM să nu participe la alegerile parlamentare din acest an, din Republica Moldova, a fost bine gândită: „A fost o analiză la rece, o decizie absolut conștientă și situația de azi arată că a fost o decizie corectă. Acum ne vom axa pe alegerile din Parlamentul European, după care, cu experiența acumulată, vom reveni și vom participa la alegerile locale. Sper de data aceasta să ne ghidăm, nu ca în 2015, doar de emoții”.
„Regret că cei care s-au autodefinit ca forțe pro-europene nu încearcă să se așeze la masa de discuții cu Partidul Democrat…”
Președintele PPEM a vorbit și despre problemele privind crearea noii majorități parlamentare: „Aștept să văd noua coaliție, să văd care sunt prioritățile lor. Regret că cei care s-au autodefinit ca forțe pro-europene nu încearcă să se așeze la masa de discuții cu Partidul Democrat, care la fel e de orientare pro-europeană; să vadă care vor fi măcar pașii viitori comuni, dacă nu reușesc, atunci cineva va fi de vină, dar în momentul în care tu spui că „sub nicio formă nu discut”, nu înțeleg, pentru ce au venit ei în Parlament? Aceasta iar va complica relația noastră cu Uniunea Europeană, găsesc alogic comportamentul acestor proaspăt pro-europeni”.
Invalidarea alegerilor locale noi din Chișinău: „Am spus-o și atunci că ne va costa foarte scump acea decizie absolut disproporționată…”
Iurie Leancă spune că relația Uniunii Europene cu Republica Moldova s-a stricat în vara anului trecut, atunci când au fost invalidate rezultatele alegerilor locale noi din Chișinău: „Din păcate, am spus-o și atunci, că ne va costa foarte scump acea decizie absolut disproporționată, de atunci UE a spus că așteaptă să vadă cum vor decurge alegerile și care va fi noua majoritate, noul Guvern și, în funcție de acțiunile respective, va acționa în raport cu Chișinăul. Guvernul nu controlează justiția, dar ceea ce s-a întâmplat încă o dată confirmă că fără a reforma Justiției noi nu avem șanse să mergem pe această cale ascendentă și nu este vorba doar de situația din politică, sunt multe cazuri și în business”.
„Toată lumea în Moldova pricepe în sistemul bancar, așa ceva nici nu mi-am imaginat…”
Fostul premier a comentat și subiectul „furtului miliardului”; acesta insistă că Guvernul pe care-l conducea nu avea altă soluție, decât să aprobe acordarea garanțiilor de stat: „În momentul în care ți se spune că, dacă nu iei această decizie, se prăbușește sistemul bancar, iar dacă se prăbușește sistemul bancar, cade toată economia și 500 de mii de cetățeni moldoveni își pierd depunerile câștigate de zeci de ani… Nici nu încercați să judecați din perspectiva zilei de azi, toți sunt deștepți, toată lumea în Moldova pricepe în sistemul bancar, așa ceva nici nu mi-am imaginat. Se uită, atunci când se revendică publicarea raportului Kroll, cine a invitat această companie. Eu am invitat această companie”.
Iurie Leancă figurează cu cifra patru în lista candidaților Partidului PRO România, condus de Victor Ponta, la alegerile europarlamentare din acest an.
Reporteră: Felicia Crețu