/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Drone și ochelari virtuali, în colegiile din țară. Dispozitivele vor fi folosite la orele de informatică, geografie sau astronomie

28 martie 2019, ora 18:44

Din septembrie, în câteva școli profesionale și colegii din țară lecțiile vor fi mult mai interactive. Elevii vor studia cu ajutorul dronelor, a ochelarilor virtuali și a printerelor 3D. Dispozitivele vor fi folosite, în special, la orele de informatică, geografie sau astronomie. Datorită lor, adolescenții vor putea să călătorească virtual chiar și prin Calea Lactee sau să printeze cranii. Colega mea, Ana Sârbu, a făcut cunoștință cu primele dispozitive, prezentate astăzi oficial.

Mai întâi punem telefonul. Miști cu capul ca să vezi totul.

Ana este studentă la Centrul de Excelență în Informatică din Chișinău și este prima care a încercat ochelarii virtuali ce urmează să ajungă, din septembrie, în câteva colegii și școli profesionale din țară.

Noile gadgeturi mi s-au părut foarte faine. Ce am reușit să văd, a fost uimitor. Am rămas fără cuvinte. Erau pe cer planete, stele. Este foarte bine, fain, pentru a vedea alte lucruri, cu alți ochi, ochi tehnologici”, Ana Martaloc, elevă Centrul de Excelență în Informatică.

Astfel că, la orele de geografie, elevii ar putea descoperi virtual structura pământului și a soarelui, la orele de astronomie – sistemul solar, iar la cele de biologie ar putea printa organele umane cu ajutorul unei imprimante 3D.

Toți când vin la lecția de matematică sunt stresați și de aceea încerc să implementez la maxim resursele informaționale, ca elevilor să le pară mai atractiv. În școala profesională, elevii nu prea beneficiază de telefoane performante. Nu au posibilitate, sunt elevi din familii social vulnerabile, sunt foarte mulți orfani, care nu au posibilitate”, Ana Turtureanu, profesoară de matematică, Școala Profesională Bălți.

Cei prezenți la prezentare au putut testa și câteva mașini asamblate și programate de un grup de elevi și studenți de la noi, care, la fel, urmează să fie oferite instituțiilor de învățământ selectate. Iar microfonul TV8 a fost primul care a testat automobilul expus.

Unele persoane din echipă s-au ocupat de programare, altele de instalarea senzorilor. În mare parte sunt studenți de la UTM. Avem o echipă din liceu, vârsta medie 16 ani. Și avem o echipă formată doar din domnișoare”, Vladimir Scutelnic, organizator Bootcamp.

Dispozitivele prezentate astăzi fac parte dintr-un proiect susținut financiar de austrieci și care costă, în jur de 700 de mii de euro.

Vom selecta 6 instituții în care vom pilota în primul rând dotarea sălilor și vom încerca să facem niște intervenții inclusiv pe conținut, atât pentru elevi, cât și pentru profesori. Nu doar Elon Musk poate să facă asta, putem face și noi în RM”, Michelle Iliev, managerul proiectului.

Acestul este următorul nivel al digitalizării. Nu ține doar de Moldova, este în întreaga Europă. Inclusiv în țara mea. Așa că digitalizarea este o necesitate, noi trebuie să ne adaptăm unei societăți moderne”, Alexander Karner, șef, Bioul pentru Cooperare Tehnică, Ambasada Austriei în Moldova.

Proiectul ShiftEdu conține mai multe etape, una fiind instruirea cadrelor didactice. Ministerul Educației se declară gata să implementeze noile schimbări din sistemul educațional. Doar că pentru asta ar fi nevoie de mai multe resurse financiare.

Curricula prevede toate aceste proceduri, ține de procedura de implementare, la nivel de metodologii. Prin acest proiect ne punem ca sarcină anume să dezvoltăm aceste instrumente”, Silviu Gâncu, șef Direcției ÎPT Ministul Educației.

Anterior, autorităților austriece au finanțat și alte proiecte inovaționale în scolile din țară.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Tudor Bigu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram