/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

La Strada: Mediatizarea infracțiunilor cu caracter sexual în scopuri politice compromite grav cauza victimelor violenței sexuale în societate

missing
29 martie 2019, ora 10:02

„Abordarea în mass media a violentei sexuale din perspectiva biografiei victimei compromite subiectul și distrage opinia publică de la esența fenomenului (infracțiunea comisă), deraind spre aspecte care nu au nicio relevanță în investigarea și documentarea cazurilor, infracțiunilor de acest gen. Astfel de abordări ale unui abuz sexual consolidează ideile preconcepute – și așa prea adânc înrădăcinate în mentalul societății noastre – că femeia ar fi cea care provoacă; că dacă petrece timp în localuri de noapte, „merită sa fie violată” etc, etc.”, se menționează într-un comunicat al instituției.

Tot acolo, colaboratorii centrului spun că fiecare jurnalist care-și face munca profesionist ar trebui să știe că meseria victimei, locul ei de muncă, starea familială, faptul că are sau nu copii nu au absolut nicio relevanță în investigarea infracțiunilor de viol. Ba mai mult, astfel de interpretări, pe lângă faptul că stigmatizează victima, contribuie și la discriminarea unui copil, care, în mod normal, trebuie să fie protejat de orice informație dăunătoare.

„Mereu am așteptat de la mass-media materiale de calitate, echidistante și nepărtinitoare, reflectând, răspunsul sistemului la infracțiuni, înainte de toate. Dar acum, poate mai mult ca oricând, e nevoie de altfel de abordări ale subiectului: dacă au fost sau nu respectate drepturile victimei și drepturile făptuitorului în instanță și pe durata investigării cauzei, dacă a fost reacția sistemului destul de promptă și în timp util ș.a.m.d. Prezentarea cazurilor de abuz sexual, și asa foarte sensibile, vizând viata privată a unei persoane, din perspectiva calităților morale sau biografiei persoanelor, nu-și au locul și rostul, dacă vorbim despre un jurnalism de calitate. Victimizarea repetată a părții vătămate, blamarea victimelor violurilor, în general, și descurajarea oricui a trăit sau va trăi cândva o formă sau alta de violență sexuală – acesta este cel mai evident și cel mai regretabil impact pe care îl provoacă politicile editoriale de acest fel. Misiunea mass-media și a societății civile, între altele, este să încurajeze fiece victimă să se adreseze după ajutor sau să raporteze cazul la poliție”, se mai spune în comunicatul La Strada.

La Strada este o organizație care își propune să contribuie la edificarea unei societăți în care drepturile omului sunt respectate, o societate sensibilă la problemele ce afectează femeile și copiii, o societate capabilă să contribuie la crearea condițiilor favorabile celor afectați. La Strada are ca misiune asigurarea respectării drepturilor și intereselor legitime ale femeilor și copiilor din Republica Moldova la toate nivelurile – individual, legislativ și executiv.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram