/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Investigație RISE: Afacerile ascunse, donațiile și miile de euro primite la nunți de angajații Poliției de Frontieră

missing
01 aprilie 2019, ora 12:38

Colonelul Vitalie Briceag lucrează în Ministerul de Interne de peste douăzeci de ani. O situație care i-a clătinat cariera s-a întâmplat în 2014. Atunci era șef de direcție în cadrul Inspectoratului Național de Investigații, iar superiorii săi au decis să-l sancționeze disciplinar cu „retrogradarea dintr-un grad special”. Mai exact i-au retras calitatea de colonel.

Motivul oficial invocat de șefii lui Briceag a servit o listă lungă cu reproșuri, printre care și cooperarea inadecvată cu presa. În acest caz, Briceag s-a judecat aproape un an cu Inspectoratul General al Poliției și cu Ministerul de Interne. Într-un final, el a reușit să-și păstreze gradul de colonel.

În 2016, în urma unor modificări legislative, gradul de colonel a fost echivalat cu cel de „comisar-șef”. Noua titulatură s-a aplicat și în cazul lui Vitalie Briceag.

În prezent, el deține funcția de șef al Direcției urmărire penală din cadrul Poliției de Frontieră. Din această poziție a depus cel puțin patru declarații de avere și de interese personale. Ne-am uitat în declarația completată anul trecut și am observat că lipsesc două companii.

Prima este Iurvicom. Vitalie Briceag deține 50% din capitalul social, iar cealaltă jumătate din firmă îi revine fratelui său, Iurii Briceag, fost șef al Poliției Cahul. Această întreprindere este administrată de tatăl celor doi polițiști, Nicolae Briceag. A doua companie care lipsește din declarația lui Vitalie Briceag se numește Ecvima-Grup, deținută în proporție de 100% de soția sa, Ecaterina.

Vila lui Briceag văzută de la bordul unei drone

Din declarația de avere a comisarului-șef Briceag aflăm că, în 2017, a primit de la tatăl său o casă cu piscină, estimată oficial la aproape două milioane de lei. Locuința este situată în suburbia Chișinăului, în localitatea Colonița, și are aproape 300 de metri pătrați.

Colonelul Briceag a evitat să vorbească cu echipa RISE, iar nouă nu ne-a răspuns astăzi la telefonul de serviciu. Prin purtătoarea de cuvânt a Poliției de Frontieră ne-a comunicat că Briceag nu dorește să vorbească la acest subiect, dar și-ar fi revizuit chiar astăzi declarația de avere. O altă angajată a Poliției de Frontieră a impresionat cu o sumă fabuloasă, câștigată la nuntă – 185 de mii de euro.

Alina Ududovici lucrează la Poliția de Frontieră în Direcția cooperare internațională. În 2017, Alina s-a căsătorit, iar acest eveniment i-a adus o căruță cu bani. Aproape patru milioane de lei. Această sumă este 30 de ori mai mare decât a reușit proaspăta familie să câștige timp de un an din salarii.

Alina Ududovici a declarat că strâns la nuntă 185.000 de Euro. Soțul Alinei, Dumitru Ududovici, deține 50% din compania Dovimar-Trans, care se ocupă în special cu exportul de fructe și legume. Tot în 2017, această companie a câștigat un contract de achiziție în valoare de peste un milion de lei pentru a furniza „echipamente” către Regia Autosalubritate, Reparații și Amenajare din Hâncești. Am încercat să obținem o reacție de la Alina Ududovici, însă ea ne-a răspuns prin intermediul unei rețele de socializare că nu ne oferă „informații personale”.

Tot în 2017 s-a mai măritat o polițistă de la Frontieră. Se numește la fel – Alina. Numele complet – Alina Pascal, angajată în Direcția politici și proiecte de asistență a Poliției de Frontieră. Ea a încasat la nuntă de 10 ori mai puțin decât colega sa, Alina Ududovici. Mai exact: 15 mii de euro.

Citiți investigația integrală AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram