/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Sucuri de import cu un conținut dubios ar fi fost livrate în mai multe grădinițe din țară

missing
03 aprilie 2019, ora 17:12

Copiii din unele grădinițe și școli din țară consumă „sucuri” cu un conținut dubios, care nu corespund standardelor minime naționale. Cel puțin așa reiese dintr-un demers expediat de Asociația Producătorilor de Conserve către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în care se face referire la producătorul „Соки Украины”, care ar fi reușit să câștige mai multe licitații de achiziții publice, organizate de instituții de stat, inclusiv Direcția Educație din Chișinău, prin marcarea cu informații false și stabilirea unui preț redus la produse. În timp ce producătorul indica faptul că sucurile conțin 100% de fructe, o expertiză efectuată în Germania, a stabilit că conținutul de fructe în aceste băuturi este de numai 60%, scrie bani.md.

Potrivit sursei citate, produsele examinate cu inscripția „Соки Украины” conţin zahăr şi înlocuitori de zahăr și sunt livrate copiilor în pofida faptului că, potrivit prevederilor legale, din meniul copiilor trebuie să fie exclus zahărul, dulciurile și sucurile conservate cu zahăr.

Asociația Producătorilor de Conserve susține că autoritățile statului și municipale sunt induse în eroare la fel ca și consumatorii finali, din cauza mai multor încălcări legale, în mod special a falsificării frauduloase a marcajului (etichetării), a utilizării sub nivelul necesar al ingredientelor naturale și înlocuirea acestora cu adaosuri artificiale de diverse zaharuri și alte substanțe pentru ajustarea gustului și aromei, notează sursa citată.

În expertiza realizată în Germania, publicată de sursa citată, se arată că aceste sucuri conțin maltoză și izomaltoză, „substanţe care, de fapt, nu există în sucurile naturale de mere, iar prezenţa acestora în băutura expertizată indică faptul adăugării în conţinutul produsului a înlocuitorilor de zahăr”. Conform Reglementărilor Tehnice ale Republicii Moldova acest procedeu tehnologic de producție este inadmisibil. Aceeași expertiză arată faptul că sucurile date au un nivel ridicat al glucozei şi al fructozei.

Autorii materialului scriu că reprezentanții distribuitorului „Соки Украины” nu au fost de găsit pentru a comenta sau prezenta o reacție.

Am încercat să luăm legătura cu vicedirectorul ANSA, Ion Toma, și cu reprezentanții Direcției educație din Chișinău, dar aceștia nu ne-au răspuns la telefon pentru a ne oferi un comentariu la acest subiect.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram