/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spitale evacuate! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

/VIDEO/ Târg dedicat afacerilor din sate. Meșterii populari s-au întrecut în gustoșenii și produse ecologice

missing
03 aprilie 2019, ora 18:34

Ce gust are țuica de la Sud? Cum sună tobele confecționate manual sau cât de călduroase sunt blănurile din piele de oaie? Răspunsul l-au aflat sute de oameni, care astăzi au vizitat târgul „Descoperă Moldova rurală!”, dedicat afacerilor din sate. Meșterii populari, veniți preponderent din sudul țării, s-au întrecut în gustoșenii și produse ecologice, iar vizitatorii au făcut cozi la tarabe.

Muzica bună a încins atmosfera de dimineață la târgul „Descoperă Moldova rurală!” din scuarul Palatului Republicii. Primul lucru ce ne-a atras atenția a fost taraba cu tobe și țuică, produse în regiunea Cahul.

Hai la tobe proaspete, mături drepte, vin de sud, țuică de casă.

Avem tobe confecționate manual de meșterii populari din localitate, tot manual. Avem mături confecționate manual. Sunt mai speciale ale noastre pentru că sunt confecționate pentru bărbați, cu coada lungă”, Gheorghe Buzan, reprezentantul Valea Halmagei.

Mirosul de fagure, produs la Cociulia, a atras nu doar albinele, dar și vizitatorii. Dulceața Codrilor Thigheci – așa își alintă produsele apicole producătorul.

Avem polen, fagure, păstură, propolis, ceară, lumânări din ceară. Făcute de noi, cu mare tragere de inimă și plăcere”, Gheorghe Bordea, apicultor.

Vântul rece de primăvară i-a făcut pe vizitatori să se intereseze de blănurile aduse de Dumitru Zaporojan din Slobozia Mare.

Produc piei de oi și  bondițe, papucei de cameră, husele pentru mașini, covoare, tot din piei de oaie confecționate”, Dumitru Zaporojan, producător din Lunca Prutului de Jos.

La târg l-am găsit și pe Petru Ratcov, care are o mică afacere de familie în Congaz.

În timpul iernii producem ceapă verde, în apropiere de sezonul de vară creștem ridiche, mai departe – roșii, castraveți, ardei. Am participat în programul LEADER și am câștigat concursul de încălzire a pământului în seră”, Petru Ratcov, producător de legume.

Majoritatea meșterilor populari spun, însă, că rezistă cu greu pe piața internă.

Deocamdată, nu avem profit mare, pentru că avem foarte puțini turiști.

Primii trei ani au fost doar în minus, iar din 2015 au început să vină și bănuții.

Vizitatorii spun că produsele ecologice sunt preferatele lor, iar prețurile – accesibile.

Eu tot ce mănânc este ecologic, nu cumpăr nimic de la magazine, nici cârnațuri, nici lactate. Prețurile cum vi se par? Eu niciodată nu mă târguiesc cu producătorii, știu că-i muncă.

Accesibil și acceptabile pentru munca pe care o depun acești oameni. Am luat țuică din afine de la Glodeni și niște fructe uscate de la Soroca. 

Participanții la târg fac parte din peste 30 de grupuri de acțiune locală din diferite zone turistice.

Astăzi avem aici mai multe grupuri de inițiativă din străinătate, din țările din UE, care vor să-i întâlnească și să colaboreze în viitor cu partenerii din RM. Să le poată comunica despre experiențele lor”, Peter Michalko, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău.

Târgul face parte din cadrul conferinței „Creăm prosperitatea rurală pentru oameni” organizată de rețeaua Națională LEADER Moldova în colaborare cu Ministerul Agriculturii și cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Evenimentul se desfășoară la Palatul Republicii din Capitală, pe 3 și 4 aprilie.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Oleg Cozlov

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram