/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/FOTO/ Cum va marca Parlamentul zece ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009

missing
04 aprilie 2019, ora 10:21

Parlamentul Republicii Moldova va marca cei zece ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009 printr-o expoziție de fotografii din arhiva legislativului, a Agenției Informaționale de Stat „Moldpres” și a fotografilor acreditați la Parlament. Expoziția va fi deschisă în Parlament până pe data de 10 aprilie curent. 

„În Muzeul Parlamentului sunt expuse pentru public o serie de documente de arhivă, care poartă amprenta evenimentelor din 7 aprilie 2009. Pe parcursul săptămânii, un spot video îi va informa pe vizitatorii veniți la Parlament despre evenimentele din 7 aprilie 2009”, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Clădirea Parlamentului a fost vandalizată în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, fiind devastată aproape în totalitate. Începând  cu 7 aprilie 2009, birourile deputaților și funcționarilor Parlamentului au avut transferate în clădirea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Reconstrucția clădirii a început în 2009, dar lucrările au fost stopate în anul următor din lipsă de surse financiare, fiind reluate abia în august 2012. În perioada 2009 – 2014 ședințele plenare ale Parlamentului aveau loc în clădirea Palatului Republicii. În februarie 2014, la începutul sesiunii de primăvară, forul legislativ a revenit în sediul renovat al Parlamentului.

Mai mult de jumătate din arhiva Parlamentului a ars în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009. Biblioteca a fost vandalizată, iar circa 30% din fondul de carte a dispărut. În prezent, atât arhiva, cât și biblioteca sunt în proces de restabilire. Biblioteca a fost restabilită în proporție de circa 90% la nivelul numărului de exemplare de carte din 2009, iar în arhivă urmează a fi restabilite dosarele cu documente din perioada 1990 – 2006.

Foto: parlament.md

 

Foto: parlament.md

 

Foto: parlament.md

 

Foto: parlament.md

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram