O locuitoare a raionului Ialoveni, anunţată de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a şapte moldovence, printre care şi o minoră, a fost reţinută în Grecia şi extrădată pentru a fi trasă la răspundere penală în statul nostru. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a acesteia în judecată.

Inculpata ar fi racolat victimele în perioada anilor 2014 – 2016, sub promisiunea unui loc de muncă bine plătit. Cele şapte tinere din familii social-vulnerabile, printre care şi o minoră, au fost transportate și obligate să se prostitueze în Turcia.

„Zilnic, acestea erau obligate să presteze servicii sexuale într-un apartament din Istanbul, iar venitul era practic în totalitate colectat de inculpată, victimelor revenindu-le doar o mică parte din venit. Revenite acasă, victimele traficului au depus plângeri, pe acest caz fiind iniţiate cauze penale”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Pentru trafic de fiinţe umane şi copii, legislaţia Republicii Moldova prevede până la 20 de ani închisoare, iar dacă va fi recunoscută vinovată, inculpata ar urma să achite şi cheltuieli judiciare legate de extrădarea sa în sumă de 33 mii lei.

Statisticile arată că, în cursul anului trecut, în republică au fost înregistrate 312 infracţiuni de trafic de persoane şi crime conexe, în judecată fiind expedite 144 de dosare din această categorie, fiind pronunţate 130 de sentinţe în privinţa a 190 de inculpaţi.