Cel mai bogat dintre șefii organelor de anchetă pare să fie procurorul general. Aflat de la începutul carierei doar în funcții publice, Eduard Harunjen indică în declarația de avere o casă de un milion de lei, două terenuri, o motocicletă, dar și un salariu de aproape 33 de mii de lei lunar. Ceva mai modest o duce șeful Procuraturii Anticorupție, cel de la PCCOCS, dar și directorul Centrului Național Anticorupție. Însă, ceea ce-i unește pe toți este că majoritatea averilor nu le aparțin, fiind scrise pe numele membrilor familiei.

Pentru munca de procuror general, Eduard Harunjen a primit anul trecut un salariu de aproape 400 de mii de lei, adică 33 de mii de lei lunar. Sotia acestuia a câștigat 192 de mii de lei. Familia Harunjen deține două terenuri, unul dintre care, aflat în Capitală, ar valora 400 de mii de lei. Procurorul General mai indică o casă de 123 de metri pătrați, care costă peste un milion de lei. Locuința este înregistrată pe numele unui membru de familie. Anul trecut, Harunjen și-a procurat o motocicletă – YAMAHA – fabricată în 1999.

Totuși, cu un an mai devreme, în 2017, cele două terenuri și casa erau înregistrate pe numele lui Harunjen, pe când în ultima declarație bunurile sunt înscrise pe membrii familiei. Prin intermediul serviciului de presă, procurorul general ne-a transmis că bunurile sunt, în continuare, înregistrate pe numele lui, iar în acest caz ar fi vorba despre o eroare tehnică.

Spre deosebire de șeful său de la Procuratura Generală, Viorel Morari trăiește ceva mai modest. În 2018, șeful Procuraturii Anticorupție a avut un salariu lunar de aproape 30 de mii de lei, iar soția acestuia a beneficiat de indemnizații pentru îngrijirea copilului atât de la autoritățile românești, cât și de la cele din Moldova. Familia Morari trăiește într-un apartament, cu chirie, și are două automobile Skoda Superb, care însă nu-i aparțin oficial. Morari mai indică 7 conturi bancare în care păstrează 13 mii de roni, 7 mii de euro și peste 140 de mii de lei. Acesta mai are și datorii pe care trebuie să le întoarcă până în 2029.

Directorul CNA, Bogdan Zumbreanu a avut anul trecut un salariu de 28 de mii de lei lunar. În același timp, soția lui a lucrat în șapte locuri și a primit 194 de mii de lei. Zumbreanu are 2 apartamente, ambele înregistrate pe numele membrilor familiei, și un automobil în valoare de peste jumătate de milion de lei, care de asemenea nu este înregistrat pe numele său. În schimb, Zumbreanu are datorii de aproape un milion de lei, sub forma unui credit, dar și nouă conturi bancare. Șeful CNA a mai declarat o armă în valoare de 149 de mii de lei.

Și șeful de la PCCOCS declară că trăiește doar din salariu și pensia pe care o are de la Ministerul de Interne, care au constituit anul trecut aproape jumătate de milion de lei. Familia acestuia deține un apartament și o parte dintr-un alt apartament. Nicio locuința nu este înregistrată pe numele procurorului. Acesta a indicat și un automobil care, de asemenea, nu-i aparține. Este vorba despre o Toyota din anul 2007, pe care familia lui o deține în posesie.