Directorul Grădinii Zoologice din Chișinău, Alexei Hanțațuc, riscă să fie demis din funcție. Cel puțin asta cere Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Autoritatea a constatat că șeful menajeriei din capitală a încălcat legea, când i-a dat premii salariale, ajutoare și concedii soției sale, care lucrează tot la Grădina Zoologică, fără a informa organul ierarhic superior despre acest lucru.

Soția directorului menajeriei deținea funcția de șefă a Secției păstrare și pregătire a hranei din cadrul Grădinii Zoologice.

ANI a constat următoarele încălcări, admise de Hanțațuc:

  • Nu a informat organul ierarhic superior imediat, dar nu mai târziu de trei zile de la data constatării, despre conflictul de interese în care s-a aflat de fiecare dată când a fost în situația de a lua o decizie în privința soției;
  • Nu s-a abținut de la semnarea actelor administrative, de la rezolvarea cererilor/notelor informative și, respectiv, nu a soluționat aceste conflictele de interese, rezultate din relația cu soția.

„După rămânerea definitivă a actului de constatare emis în privința dlui Hanțațuc, care este pasibil de contestare în instanța de contecios administrativ, Autoritatea Națională de Integritate va solicita încetarea raporturilor sale de muncă, cu aplicarea interdicției de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică pentru o perioadă de trei ani”, spun reprezentanții ANI.

Directorul Grădinii Zoologice a fost informat despre declanșarea de către ANI a procedurii de control, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază, în exercitarea dreptului la apărare. Actul de constatare va fi publicat pe pagina oficială web a Autorității după rămânerea definitivă, cu respectarea legislației privind datele cu caracter personal, precizează reprezentanții ANI.