Fostul director al Tutun CTC și ex-deputat din partea PPEM, Simion Grișciuc, este acuzat că ar promova accesibilitatea țigărilor în rândul copiilor și al adolescenților, printr-o sesizare depusă la Curtea Constituțională (CCM), prin care cere abrogarea prevederilor Legii privind controlul tutunului care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2019 și interzic comercializarea produselor de tutun în raza a cel puțin 200 m de la orice instituție de învățământ și medico-sanitară de către unități comerciale cu suprafața mai mică de 20 m2. Acuzele vin din partea unui grup de deputați din blocul ACUM și a activistului civic Rodion Gavriloi, membru al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului.
Potrivit celor de la ACUM, noile prevederi interzic comercializarea țigărilor de către gheretele amplasate în apropierea școlilor, grădinițelor, a instituțiilor medicale, pentru a reduce consumul de țigări, în special, în rândul adolescenților. Ultimele studii realizate demonstrează că cca 22% din tinerii fumători procură țigări anume de la gherete – numărul gheretelor care comercializează produse de tutun în Chișinău depășind 400 de unități.
Sesizarea a fost depusă de Simion Grișciuc pe 13 martie 2019 și urmează a fi examinată pe 8 aprilie de membrii CCM.
„Solicităm domnului Grișciuc să-și retragă sesizarea de la Curtea Constituțională. Totodată, ne adresăm șefului de partid al acestuia, domnului Iurie Leancă – atât în calitatea sa de șef al PPEM, dar, în primul rând, în calitate de Președinte al Consiliului Naţional Coordonator în domeniul Controlului Tutunului, să transmită Curții Constituționale poziția Consiliului pe subiectul sesizării lui Grișciuc și să condamne public încercările repetate ale acestuia de a submina Legea privind controlul Tutunul. Mai mult decât atât, solicităm ca vicepreședintele PPEM, primarul interimar, Ruslan Codreanu, să asigure implementarea Legii privind controlul tutunului și să aplice amenzile prevăzute de legislație gheretelor care continuă să comercializeze produse de tutun în vecinătatea instituțiilor medicale și de învățământ”, au declarat deputații și activistul civic în cadrul unei conferințe de presă.
Potrivit celor de la ACUM, Grișciuc nu este la prima încercare de a promova interesele industriei de tutun. Anterior, în iunie 2018, acesta, ar fi încercat tot prin intermediul Curții Constituționale, să prelungească termenul până la care puteau fi comercializate pachete de țigări fără avertismente privind riscurile fumatului.
Grupul de deputați și activistul civic mai spun că sesizarea fostului parlamentar vine și în condițiile în care în fiecare an, peste 5500 de persoane decedează prematur din cauza bolilor cauzate de tutun, iar mai mult de 4000 de copii (cu vârste cuprinse între 10-14 ani) și 701000 de adulți (cu vârsta peste 15 ani) continuă să utilizeze tutunul în fiecare zi. De asemenea, potrivit lor, costul economic al fumatului în Moldova este de 3 353 000 000 lei. Acesta include costurile directe legate de cheltuielile de asistență medicală și de costurile indirecte legate de productivitatea pierdută în urma mortalității și morbidității precoce.
L-am contactat pe Simion Grișciuc pentru a obține o reacție la acest subiect, însă fostul deputat nu ne-a răspuns la telefon. Vom reveni.