/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Expert din stânga Nistrului: „Conflictul transnistrean nu va fi soluționat în timpul apropiat”

missing
05 aprilie 2019, ora 18:23

În realitate, oamenii nu sunt pregătiți pentru niște acțiuni radicale. În viziunea mea, termenul de „conflict înghețat”, utilizat de experți, foarte clar redă situația actuală. Nu doar elitele, dar și societatea, în general, nu este pregătită pentru dezghețarea conflictului. În prezent, nu există un model vital de reglementare a conflictului care ar putea să ne ferească de o traumă socială sau de aprofundarea traumei”, Elena Bobkova, director executiv „SIGMA-Expert”, Tiraspol.

Un motiv ar fi și faptul că timp de aproape 30 de ani ambele regiuni s-au dezvoltat ca două societăți separate. Iar o altă problemă ține de cele două administrații și politicile duse de acestea, care se orientează pe vectori diferiți.

„Cele două părți ale acestui conflict se dezvoltă fiecare după traiectoria sa, iar aceste direcții nu sunt orientate spre apropierea celor două maluri. Eu consider că nu avem premize de a soluționa problema rapid. Eu cred că aici vorbim nu de câțiva ani, dar de zeci de ani”, Elena Bobkova, director executiv „SIGMA-Expert”, Tiraspol.

Între timp, oficialii europeni spun că Moldova are nevoie de dialog și că problema din stânga Nistrului trebuie soluționată prin pași mici.

Ambele părți au demonstrat că pot identifica soluții practice cu este redeschiderea podului de la Gura Bâcului. De această dată nu doar au semnat pe hârtie, dar au și realizat”, Claus Neukirch, șeful misiunii OSCE în Moldova.

Pentru următorii trei ani noi am identificat aproximativ 10 milioane de euro pentru a continua suportul activităților de creare a mediului pentru soluționarea acestui conflict”, Peter Michalko, șeful delegației UE în Moldova.

O modalitate de soluționare a conflictului este oferită de proiectul „Dialoguri transnistrene”, care a unit reprezentanții societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului.

Noi nu venim să ne substituim formatul de negocieri, noi nu neapărat ne concentrăm pe identificarea unor soluții politice. Misiunea noastră, așa cum am definit-o noi cu colegii de la IPIS, este să creăm o platformă pentru un dialog sincer, deschis, pragmatic”, Andrei Popov, președinte IPIS.

Proiectul „Dialoguri transnistrene” a fost lansat la sfârșitul anului 2018, iar în curând se va încheia. Acesta a presupus diferite acțiuni de comunicare la care au luat parte 40 de experți, jurnaliști și reprezentanți ai societății civile de pe ambele maluri ale Nistrului, cu scopul de a facilita procesul de soluționare a conflictului transnistrean.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram