Mai multă lume bună s-a adunat aseară la lansarea unei noi ediții a Jurnalului Săptămânal, proiect al postului de radio Europa Liberă. Acesta prevede o rubrică audio, care mai apoi apare și într-o carte. Autorii jurnalelor, oameni interesanți din diferite domenii, sunt provocați să scrie tot ce fac timp de o săptămână. Unii au fost invitați și aseară, în timpul evenimentului, să-și amintească despre emoțiile trăite în săptămână în care au completat jurnalul.

Unele jurnale au dezvăluit și momente dramatice prin care au trecut autorii acestora. Preotul Maxim Melinte a mărturist că, în perioada în care ținea jurnalul, a botezat un bebeluș, aflat în reanimare, care, însă, a pierdut lupta cu viața.

„Credeam că nu o să am nimic interesant să povestesc. Era acolo un moment așa subtil. Vizita unei mama care avea un copil în reanimare. Cu părere de rău copilul acela nu a supraviețuit. Și știți, memoria acestui prunc, care l-am botezat în reanimare, o să rămână datorită acestui jurnal, o să rămână pentru totdeauna în memoria mea”, Maxim Melinte, preot.

Iar pentru directoarea Știrilor TV8, Mariana Rață, jurnalul a fost o posibilitate de a înțelege că a face jurnalism în Moldova este proces anevoios.

Mai puțin scriem despre viața noastră și uneori este bine să așezi pe hârtie ce și se întâmplă ca să-ți dai seama cât e de frumoasă sau complicată viața. Datorită acestui jurnal săptămânal eu am înțeles cât e de greu să faci jurnalism în Moldova. Pentru că, după ce am recitit ceea ce am scris, mi-am dat seama câte provocări, câte probleme întâmpinăm noi zilnic”, Mariana Rață, directoare știrile TV8.

Coordonatoarea proiectului, jurnalista Valentina Ursu, spune că fiecare jurnal este unic și trădează emoțiile, dar și frămîntările celor care îl realizează.

În copertele acestei cărți ajung oameni valoroși, dar mai ales îmi place să spun oameni cu idei valoroase. Oameni care vorbesc fără fard despre ceea cu ce trăiesc. Despre probleme, își deschid sufletul. Eu zic că uneori e o parte din intimitatea fiecărui autor. Pe mine m-a impresionat și jurnalul gravidei, și jurnalul miresei, și jurnalul șomerului și jurnalul pușcăriașului și jurnalul șui Sergiu Niculiță, toate jurnalele m-au impresionat într-un fel”, Valentina Ursu, jurnalistă, coordonatoare „Jurnal Săptămânal”.

Cea de-a 14-a ediție a jurnalului săptămânal a fost tipărită în 1200 de exemplare și, tradițional, va ajunge în bibliotecile din toată țara.