În timpul protestelor din 7 aprilie 2009, Poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie. Procuratura Generale a înregistrat 108 plângeri. 58 au ajuns la judecată, se arată într-un raport al Amnesty International Moldova, realizat la 10 ani de la evenimentele din aprilie 2009. Oragnizația a menționat că victimele evenimentelor nu au rămas cu sentimentul că s-a făcut justiție.

Potrivit Amnesty International, mai multe rapoarte de monitorizare în domeniul drepturilor omului au documentat numeroase abuzuri comise de forțele de poliție în timpul acestor evenimente. CPT a vizitat Republica Moldova în iulie 2009 și a raportat „un număr deosebit de mare de alegații credibile și consistente privind tratamentul inuman sau degradat aplicat de forțele de poliție, în cadrul evenimentelor post electorale din aprilie 2009.” În noiembrie 2009 și în aprilie 2012, Amnesty International a publicat două  rapoarte cu privire la evenimentele din aprilie 2009.

Conform datelor cunoscute de Amnesty International, în toate cazurile, cu excepția a două (ambele în prezent în instanță), căile de atac disponibile la nivel național pentru victimele evenimentelor din aprilie 2009 au fost epuizate. Deși mai mulți polițiști au fost urmăriți penal și unii chiar condamnați în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, majoritatea, dacă nu toți, făceau parte din structuri inferioare ale sistemului și această listă nu includea ofițeri de rang superior, comandanți sau politicieni ori funcționari de stat responsabili de luarea de decizii operaționale și politice în acel moment.

„Victimele simt și în continuare că făptașii au fost penalizați ușor sau chiar deloc. Acest lucru nu numai că perpetuează sentimentul că există impunitate pentru cei responsabili de acte de tortură, ci și subminează încrederea publică în sistemul actual de justiție penală din Moldova”, menționează Amnesty International.

În acest moment, nu există o agenție independentă și specializată pentru investigarea torturii și tratamentelor inumane și degradanteaplicate de reprezentanții poliției și nu există intenția ca aceasta să fie creată. Cercetătorii Amnesty International recomandă crearea acesteia deoarece fără o așa instituție, nu există nicio certitudine că alegațiile de tortură și tratamente inumane și degradante din trecut și prezent vor fi vreodată investigate efectiv și societatea va avea sentimentul că s-a făcut justiție.

Amnesty International recomandă statului RM să ia măsuri urgente pentru eradicarea impunității, inclusiv pentru persoanele vinovate de comiterea actelor de tortură și rele tratamente; să ofere victimelor reparații adecvate; să elaboreze și să pună în aplicare un mecanism clar și transparent de revizuire a eficacității investigațiilor naționale; să creeze o agenție independentă care să aibă ca obiectiv investigarea alegațiilor de tortură și alte abuzuri comise de polițiști și de alți ofițeri din organele de poliție; să instituie un program național finanțat de guvern pentru reabilitarea victimelor torturii și a altor rele tratamente; să asigure asistență medicală adecvată în sistemul penitenciar; să revizuiască sau elaboreze pentru poliție și administrațiile instituțiilor penitenciare cu privire la comportamentul în cazul persoanele reținute cu probleme de sănătate.