La 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a emis o declarație prin care „constată cu regret că lecția de acum un deceniu nu a fost pe deplin învățată chiar dacă autoritățile au întreprins mai multe acțiuni de ordin legislativ și instituțional, se spune în declarație”.

Potrivit Ombudsmanului, autoritățile moldovenești mai au de lichidat restanțe la capitolul drepturile politice și civile, consideră Mihail Cotorobai, venind către acestea cu îndemnul de a acționa astfel încât democrația să fie o valoare ocrotită în țara noastră.

Cu prilejul a 10 ani de la evenimentele din 7 aprilie 2009, Mihail Cotorobai amintește că principiile democratice presupun reguli care urmează a fi respectate de ambele părți, atât de cetățeni, cât și de către autorități. Acestea din urmă trebuie însă să țină cont de faptul că protestînd cetățenii avertizează puterea că nu este de acord cu acțiunile autorităților sau că acestea nu au  ținut cont de voința, interesele și aspirațiile lor.  Dreptul la siguranța persoanei, la integritatea fizică și psihică, libertatea de întrunire, dreptul la libertatea opiniei și exprimării sunt indisolubile proceselor democratice și nu pot fi acceptate nici un fel de derogări, în afară de cele prevăzute expres de lege și standardele internaționale.

„Pe 7 aprilie consemnăm o aniversare tristă – 10 ani de la protestele din Chișinău. Capitala Moldovei a devenit arena unor violențe fără precedent, a devastării unor edificii importante în stat, dar și a unor încălcări grave ale drepturilor și libertăților omului: dreptul la siguranța persoanei, la integritatea fizică și psihică, libertatea de întrunire, dreptul la libertatea opiniei și exprimării”, se spune în declarația Avocatului Poporului.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!