Profesorii din Polonia au declanşat luni, 8 aprilie o grevă naţională pe o perioadă nelimitată. Aceștia cer o majorare salarială. Asta după ce Partidul Dreptate şi Justiţie (PiS), aflat la putere în Polonia, a promis în luna februarie o majorare a cheltuielilor sociale în cadrul campaniei electorale, potrivit Agerpres. 

Discuţiile dintre sindicatele profesorilor şi Guvernul de la Varşovia s-au încheiat duminică seara, 7 aprilie în condiţiile în care un alt sindicat a decis să nu renunţe la solicitările lor, care vizează o majorare lunară a salariilor cu 1 000 de zloţi (262 dolari). Doar un singur sindicat mai mic a acceptat oferta Guvernului privind o majorare salarială de 15%, începând din luna septembrie.

Astăzi, 8 aprilie, la ora 08:00, începem cea mai mare grevă din educaţie de după 1993„, a declarat liderul ZNP, Slawomir Broniarz.

De la aproape 80% din grădiniţele şi şcolile primare şi secundare din Polonia, cu peste 500 000 de profesori şi învăţători, au decis să participe la mişcarea de protest.

Salariul de bază brut al unui profesor, care activează de la mulți ani în domeniu este de aproape 3.500 de zloţi (814 euro), ceea ce reprezintă aproximativ 70% din salariul mediu lunar din Polonia. Sindicatul ZNP susţine că salariul unui profesor debutant este la jumătate faţă de salariul mediu.

Aceasta este prima grevă naţională pe durată nelimitată a profesorilor şi învăţătorilor din Polonia după cea din 1993, când examenele de bacalaureat au trebuit să fie anulate în multe şcoli.