/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Campanie anti-mită. Ofițerii CNA vor organiza activițăti de instruire anticorupție pentru angajații instituțiilor medicale din țară

missing
08 aprilie 2019, ora 19:16

O nouă încercare a autorităților de a scăpa de mită din spitale și policlinici. Ministerul Sănătății și Centrul Anticorupție au lansat o nouă campanie, inspirându-se din cele pentru fumat, cu genericul „Corupția dăunează grav sănătății”. Astfel, ofițerii vor organiza discuții cu medicii și asistenții medicali și le vor explica despre fenomenul mitei. Anul trecut, 40 de angajați de la instituțiile medicale au fost vizați în dosare penale pentru fapte de corupție.  

Și pentru că, anterior responsabilii ministerului Sănătății spuneau că vina o poartă mai mult pacienții, am ieșit în stradă să vedem dacă oamenii dau mită pentru serviciile medicale.

Pot să-l mulțumesc numai să-i spun un mersi, sau un mulțumesc, eu cred că asta din partea noastră e cea mai mare mulțumire.

Nu, chiar acum mă internez din spital.

Da nu, nu am oferit  mulțumesc, la revedere și atât.

Pe când alții zic că este ceva normal să oferi ceva in schimb medicului.

Sigur eu i-am adus două borcane de dulceață, pe care am făcut-o singură din cireșe galbene și zmeură.”

Când vrei să trăiești, credeți-mă, veți face orice, cum eu am gradul II de invaliditate, eu împrumut cum pot. Fără asta în Moldova e cam greu.

Pentru a descuraja medicii să ia bani de la pacienți, autoritățile au lansat o nouă campanie. Ofiţerii CNA vor organiza activităţi de instruire anticorupţie atât cu doctorii și asistenții medicali din toată țara, dar și cu angajaţii ministerului de profil.

Nu vrem să inducem percepția greșită, că de fapt centrul este o instituție care vrea să umple pușcăriile cu medici, nu e așa, noi vrem să intervenim mai elegant, să intervenim pașnic, și această presupune eleganță, sensibilizare, informare, ne propunem să venim cu instruiri în toate instituțiile medicale”, Lidia Chireoglo, director adjunct, CNA.

Instruirile anticorupţie vor fi organizate zilnic pe parcursul a trei luni. Vor începe din aprilie și se vor încheia în iunie.

 

Reporter: Kardo Sharifi

Operator: Mark Diaconu

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram