/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Grămezi de anvelope, abandonate. Unde spun șoferii că lasă pneurile de la mașini

missing
08 aprilie 2019, ora 18:05

În plin sezon de schimbare a anvelopelor, autoritățile municipale au mai identificat o problemă: aruncarea, la întâmplare, a pneurilor uzate. Și, pentru că în Capitală nu există un spațiu autorizat, primăria vrea să identifice un teren pe care șoferii să-și poată arunca roțile de care nu mai au nevoie. Când se va întâmpla acest lucru – nu se știe. În schimb, primarul general interimar i-a amenințat deja cu amenzi pe cei care nu se vor conforma – până la nouă mii de lei vor scoate din buzunar.

Discuțiile au început după ce responsabilii de la Spații Verzi au anunțat, la ședința primăriei, că au găsit într-un lac din Capitală zeci de anvelope.

Autoritățile municipale au extras din lacul, de pe strada Albișoara din capitală, mai multe remorci pline cu anvelope uzate, care au fost aruncate de șoferi și nu doar”, Ana Sârbu, reporter TV8.

Totuși, în fața camerelor de filmat, majoritatea șoferilor spun că lasă anvelopelele uzate la service-urile auto sau le depozitează în garaje.

Nu le aruncăm, le lăsăm la meșteri acolo, care schimbă anvelopele.

Dacă anvelopele nu sunt bune, noi le lăsăm acolo pe loc.

Acelea uzate le lăsăm la service. Dacă le luăm le punem la păstrare.

Nu nu, le luăm la bază, le punem la bază în garaj.”

Și, dacă tot le lasă, în fața unor service-uri am văzut grămezi de anvelope abandonate. Unele pneuri însă și-au găsit rostul: au fost colorate și aranjate în apropiere de parcări, pe post indicatoare. Iar de la câțiva administratori de stații auto am aflat că, de un an, duc anvelopele la o companie care le reciclează.

 Anvelopele vechi, care deja sunt uzate și nu mai sunt folosite pentru mașină, clientul le lasă la noi și achită 10 lei de cauciuc. Noi le transmitem la firma care se ocupă de ele la utilizare”, Leonid Gherasimenco, administratorul service-ului auto.

Singura companie din țară, autorizată să prelucreze pneurile, se află la o periferie a sectorului Buiucani.

În jurul meu se află mii de anvelope uzate, care au fost aduce aici și urmează să fie reciclate. Compania care se ocupă cu acest lucru spune că doar de la începutul acestui an au fost aduse peste 100 de tone de anvelope uzate”, Ana Sârbu, reporter TV8.

După ce sunt descărcate anvelopele, ele sunt mărunțite, ulterior încărcate în reactor. Și obținem un lichid care se numește ulei de piroliză. Acest lichid este un adaos la combustibil.  Mai obținem așa numitul cox petrolier, care din lipsă de resurse financiare, deocamdată doar îl depozităm”, Anatolie Corj, administratorul companiei reciclare a anvelopelor.

Potrivit administratorului, compania lucrează cu 27 de agenți economici. Aceștia plătesc pentru o tonă de anvelope – 1 500 de lei. Anul trecut, compania a prelucrat peste 300 de tone. Pentru că în Capitală nu există un teren autorizat unde șoferii să poată arunca anvelopele, fără să plătească pentru asta, primarul general interimar a cerut celor de la Spații Verzi să identifice un teren.

Astăzi nu este o platformă în oraș, de exemplu, orice agent economic să vrea să le ducă undeva, el nu știe unde să le ducă. Din acest motiv, în fața la multe vulcanizări vezi câte 50-60 de anvelope uzate”, Ruslan Codreanu, primarul interimar general Primăria Chișinău.

Deocamdată, nu se cunoaște când va apărea și cum va funcționa această platformă. În schimb, Ruslan Codreanu știe deja ce amenzi vor primi persoanele care vor arunca la nimereală pneurile – până la nouă mii de lei.

 

Reporter: Ana Sârbu

Imagine: Mark Diaconu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram