Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1004: Soldați nord-coreeni intră în Ucraina. Apelul lui Zelenski și rachetele experimentale ale lui Putin

/VIDEO/ Unde sunt și ce funcții ocupă acum persoanele-cheie, cu funcții de răspundere în timpul protestelor din 7 aprilie 2009

missing
08 aprilie 2019, ora 11:01

Multe dintre persoanele care dețineau funcții de răspundere în timpul protestelor din aprilie 2009, în ultimii zece ani, fie au fost avansate în funcții, fie s-au ales cu posturi în mediul privat, însă în afaceri apropiate de persoane aflate la guvernare în ultimul deceniu. La această concluzie au ajuns jurnalistele TV8 Mariana Rață și Natalia Morari, în cadrul unei ediții speciale a emisiunii Cutia Neagră, dedicată evenimentelor din 7 aprilie 2009. 

Un exemplu este Artur Reșetnicov, care în aprilie 2009 deține funcția de director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar în prezent, acesta este judecător la Curtea Constituțională (CCM).

„Eu cred că încă de atunci acesta se afla sub influența lui Vlad Plahotniuc, deoarece știu ce rol a jucat acesta în formarea actualului sistem judecătoresc. El a fost cel care-i aducea mape președintelui Vladimir Voronin spre semnare și aprobarea candidaturilor, dar deja cum ajungeau acele candidaturi pe masa lui Artur Reșetnicov rămâne de investigat”, a spus Natalia Morari.

Eduard Harunjen, actualul procuror general, în aprilie 2009 deținea funcția de șef al Secţiei control al urmăririi penale, din cadrul Procuraturii Generale; Igor Popa, care în prezent deține funcția de prim-viceprocuror general, în aprilie 2009 activa în calitate de procuror în cadrul Secţiei exercitare a urmăririi penale pe cauze excepţionale a Procuraturii Generale.

„Ion Popa era responsabil de ancheta privind dosarele legate de 7 aprilie, Voronin a creat un grup de procurori și polițiști care urmau să se ocupe de ancheta legată de 7 aprilie și domnul Popa era șeful lor”, a spus Mariana Rață, moderatoarea emisiunii Cutia Neagră.

Gheorghe Papuc, ministrul Afacerile Interne în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a fost ales peste cinci ani, mai exact, în luna august 2014, președinte al Consiliului de administrare la Banca Socială, una dintre băncile implicate în așa-numitul „jaf al secolului”.

„Iar în octombrie 2014 când avea loc cea mai interesantă parte a furtului miliardului, Banca Națională a refuzat numirea lui Gheorghe Papuc în funcția de președinte al consiliului de administrare la Banca de Economii. Cred că în acel moment el nu mai avea nicio legătură cu Domnul Voronin”, a spus Mariana Rață.

Valentin Zubic, fost viceministru al Afacerilor Interne în timpul protestelor din 7 aprilie 2009, a fost o perioadă în anii următori administrator al companiei Finpar Invest, care a aparținut președintelui Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

„Acum el, din câte cunoaștem, este șeful pazei lui Vlad Plahotniuc”, a spus Natalia Morari, în cadrul emisiunii.

Tot în ediția de ieri a emisiunii Cutia Neagră, Natalia Morari a vorbit despre miturile legate de relația ei cu Mark Tkaciuk și cu blogger-ul rus Eduard Baghirov, despre cum a fost reținută după protestele din 6 și 7 aprilie și a reconstruit firul evenimentelor din acele zile.

Emisiunea în întregime o puteți urmări mai jos:

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.