Eurodeputatul Siegfried Muresan susține că negocierile programate, miercuri, între Parlamentul European şi Consiliului Uniunii Europene pentru funcţia de procuror-şef european nu vor mai avea loc. Potrivit lui, dacă până la 18 aprilie curent, Consiliul UE nu va arăta flexibilitate, atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare.

„Negocierile dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene privind poziția de procuror-șef european programate pentru astăzi nu vor avea loc. Parlamentul European are o poziție extrem de clară, stabilită ca urmare a unei audieri publice și ca urmare a două rânduri de voturi în două comisii de specialitate. Nu are sens să purtăm negocieri atât timp cât Consiliul UE nu este flexibil. Candidatul susținut de Parlamentul European are toate argumentele în favoarea sa: a fost situată pe primul loc în urma evaluării făcute de comitetul european de experți independenți, a devenit candidatul oficial al Parlamentului European ca urmare a unei audieri publice și a două rânduri de voturi transparente în cele două comisii de specialitate, are sprijinul transpartinic venit din mai multe instituții europene și are opoziția oamenilor certați cu legea. Cu cât oamenii certați cu legea se opun mai mult, cu atât lumea democrată e mai puternic convinsă că este candidatul potrivit”, a scris Mureșan pe pagina sa de facebook.

El mai spune că în cazul în care Consiliul nu va arăta flexibilitate, negocierile vor fi reluate după alegerile parlamentare.

„Menționez că joi, 18 aprilie, Parlamentul European își sistează activitatea, urmând perioada de campanie electorală. Dacă Consiliul nu vine la masa negocierilor până pe 18 aprilie atunci negocierile se vor relua după alegerile europarlamentare”, spune Mureșan.

Eurodeputatul afirmă că după alegerile europarlamentare candidatul român, Laura Codruța Kovesi, ar putea fi într-o poziție mai bună după alegeri.

Până acum au fost trei runde de negocieri şi, după fiecare dintre acestea, părţile implicate şi-au reafirmat susţinerea pentru candidaţii preferaţi. Laura Codruţa Kovesi este susținută de Parlamentul European, iar Consiliul UE îl susţine pe reprezentantul Franţei, Francois Bohnert.