Astronomii au reușit să captureze, în premieră, imaginea unei găuri negre, care este situată într-o galaxie îndepărtată, transmite BBC. Ea măsoară 40 de miliarde de kilometri - de trei milioane de ori mai mari decât pământul - și a fost descris de oamenii de știință ca fiind „un monstru".

Gaura neagră se află la o distanță de 500 milioane de miliarde de km și a fost fotografiată de o rețea de opt telescoape din întreaga lume. Detaliile au fost publicate astăzi în Astrophysical Journal Letters.

Profesorul Heino Falcke, de la Universitatea Radboud din Olanda, care a propus experimentul, a declarat pentru BBC News că gaura neagră a fost găsită într-o galaxie numită M87. „Ceea ce vedem este mai mare decât dimensiunea întregului nostru sistem solar”, a spus el.

„Are o masă de 6,5 miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui. Și este una dintre cele mai grele găuri negre pe care le considerăm existente, este un monstru absolut, campionul greu al găurilor negre din Univers”, a mai spus omul de știință.

Imaginea arată un „inel de foc” intens, strălucitor, așa cum îl descrie prof. Falcke, înconjurat de o gaură întunecată circulară. Halo-ul luminos este cauzat de căderea gazului supraîncălzit în gaură. Lumina este mai strălucitoare decât toate miliardele de alte stele din galaxie combinate – de aceea poate fi văzută la o asemenea distanță de Pământ.

Marginea cercului întunecat din centru este punctul în care gazul intră în gaura neagră, care este un obiect, care are o astfel de tragere gravitațională mare, nici măcar lumina nu poate scăpa.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!