Prețurile medii de consum au crescut cu 0,5 la sută, în luna martie comparativ cu luna februarie curent. Dintre produsele alimentare, cel mai mult au crescut prețurile la cartofi și s-au micșorat la struguri. Totodată au crescut prețurile la țesuturi și detergenți, însă s-au micșorat la combustibili și îmbrăcăminte. 

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna martie comparativ cu luna februarie curent, cel mai mult au crescut prețurile la cartofi cu 7,1%, la varză cu 13,8%, la ceapa uscată cu 13,2% și la usturoi cu 8,9%. Pentru peștele proaspăt şi congelat prețurile s-au majorat cu 1,7%. Tot în această perioadă, cel mai mult s-au micșorat prețurile la struguri cu 18,8%, la ouă de găină cu 9,6% și la carnea de porc şi de iepuri cu câte 0,9%.

Cât ține de mărfurile nealimentare, în ultima lună, s-au înregistrat unele creșteri de prețuri la țesături cu 2,9%, la detergenți cu 1,8% și la unelte accesorii mici cu 1,5%. Concomitent au fost înregistrate reduceri de preţuri la combustibili cu 0,7%, la îmbrăcămintea din blănuri pentru bărbaţi şi femei cu 0,6% şi respectiv 0,5% și la medicamente cu până la 0,4%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna martie faţă de luna februarie curent a fost înregistrată o majorare la plata pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe cu 6,1%, repararea încălţămintei cu 2,2% și pentru serviciile hoteliere şi plata pentru închirierea apartamentelor cu câte 0,3%.

În luna martie comparativ cu  luna februarie curent au scăzut prețurile la serviciile de zbor cu 1,3%, la serviciile transportului feroviar de pasageri cu 0,5% și serviciile de turism peste hotarele ţării cu 0,1%.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!