/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Flăcări în Smolensk și 1,5 miliarde de euro de la UE. Unul dintre cei mai bogați ruși, arestat

/VIDEO/ S-au acuzat reciproc. ACUM nu vrea să cedeze funcția de speaker al Parlamentului, iar socialiștii vor o coaliție de lungă durată

missing
11 aprilie 2019, ora 11:45

„-Am putea sau nu … -Noi nu propunem nimic, noi vrem să clarificăm. Ieri, domnul Bătrâncea a spus părerea lui personală”.

Discuțiile în contradictoriu au durat mai mult de o oră și au avut loc în premieră. Dacă socialiștii au insistat pe formarea unei coaliții de guvernare stabile, atunci cei din blocul „ACUM” s-au arătat categoric împotrivă.

Suntem gata să examinăm și să susținem această agendă. Dar avem noi capacitate împreună cu d-voastră să formăm instituții de stat funcționale? din poziția majorității parlamentare să luăm responsabilitatea pentru acest stat?”, Vlad Batrîncea, deputat PSRM, secretar executiv.

Pentru noi este evident că blocul „ACUM” nu poate să facă coaliție cu Partidul Socialiștilor. Este absolut clar”, Alexandru Slusari, deputat fracțiunea Platforma DA, blocul ACUM.

Insistența d-voastră pe coaliții, majorități, partajări ne pune, sincer, în gardă”, Mihai Popșoi, deputat fracțiunea PAS, blocul ACUM.

Dar pe noi nu trebuie să ne pună în gardă, că d-voastră cu 26 de mandate veniți? Ați avut o istorie de colaborare cu Plahotniuc și Partidul Democrat, de zece ani de zile. Absolut toată lumea”, Ion Ceban, deputat PSRM, secretar de ideologie.

Cele două formațiuni nu s-au înțeles nici cum să împartă funcțiile între ei. Reprezentanții blocului „ACUM” îl vor pe Andrei Năstase în poziția de președinte al Parlamentului, pentru ca să aibă control asupra votării pachetului anti-oligarhie. Această funcție însă este râvnită și de socialiști care o propun pe Zinaida Greceanîi.

Ceea ce propuneți d-voastră este ca Partidul Socialiștilor să intre în război împreună cu d-voastră, într-un război cum l-ați numit d-voastră, pe viață și pe moarte, fără niciun instrument de apărare. El să rămână la ușa cortului”, Fadei Nagacevschi, consilier juridic PSRM.

De la funcții, discuțiile au ajuns și la inițiativele înaintate de socialiști. Cei din ACUM au părut nepregătiți.

Da unde le-ați înregistrat proiectele acestea? Prima dată le vedem. – Le-am transmis, în spațiul public sunt”, Alexandru Slusari, deputat fracțiunea PPDA, blocul ACUM.

Dacă erați serioși, eu cred că era suficient să vă uitați măcar peste ele ca să știți despre ce vorbim acum”, Ion Ceban, deputat PSRM, secretar de ideologie.

Inițial, la discuții venise și lidera socialiștilor, Zinaida Greceanîi, dar, văzând că Maia Sandu și Andrei Năstase nu erau, aceasta a făcut cale întoarsă. Negociatorii din partea blocului ACUM susțin că liderii au lipsit pentru că scopul întâlnirii era de a face anumite precizări.

Foarte clar am trasat ce vrem noi să auzim oficial de la Partidul Socialiștilor: renunțarea de la coaliție cu Plahotniuc și expunerea tranșantă a poziției că ei sunt de acord să lupte cu acest regim mafiot”, Alexandru Slusari, deputat fracțiunea Platforma DA, blocul ACUM.

Discuțiile s-au încheiat fără ca cele două formațiuni să ajungă la vreun consens.

O chestiune care ni se pare foarte regretabilă este rigiditatea reprezentanților blocului „ACUM” referit la eventuale discuții”, Ion Ceban, deputat PSRM, secretar de ideologie.

Ce concesii este gata să facă blocul „ACUM”? – Nu știu dacă noi putem vorbi de concesii pe acest subiect atât de important pentru societatea Republicii Moldova”, Alexandru Slusari, deputat fracțiunea Platforma DA, blocul ACUM.

Mâine, socialiștii vor discuta subiectul la ședința Consiliului Republican al partidului, după care vor veni cu alte informații. Până acum, cele două formațiuni s-au invitat reciproc de câteva ori, însă, de fiecare dată, refuzau întâlnirile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram