A început să-și deseneze colegii de școală, iar acum caricaturile sale au ajuns peste ocean. Este povestea lui Anatol Fornea, tânărul care pe lângă studiile la jurnalism se dedică și hobbyului său, caricaturile. În interviul de mai jos vă invităm să aflați cine îi sunt protagoniștii, unde îi putem admira lucrările și cum reacționează oamenii când se văd în caricaturile sale.

Cum ai ajuns caricaturist, de unde-și trage rădăcinile acest hobby?

Anatol Fornea:Despre pasiunea față de hârtie și pictură pot vorbi mult deoarece este un hobby care s-a născut în frageda copilărie, iar treptat s-a dezvoltat. Într-o perioadă am luat o pauză, însă la etapa actuală am decis să acord mai mult timp acestei pasiuni. 

Într-un alt interviu spuneai că desenai caricaturi și în timpul orelor la școală, cine erau primii tăi protagoniști?

Anatol Fornea: Primii mei protagoniști erau atât colegii cât și profesorii de la școală. Desenam caricaturi pur umoristic, uneori poate prea tare accentuam unele momente mai mult negative ale colegilor mei cât și a profesorilor, dar era pur și simplu dintr-un haz, pentru ca să-i amuz. Iar vara trecută, printr-o simplă glumă, am decis să mă aprofundez în acest domeniu.

Foto: facebook/anatol.fornea

Ai mai multe criterii în baza cărora îți alegi protagoniștii?

Anatol Fornea: Este un singur criteriu, să fie cât mai populari și să aibă influență în lumea virtuală. Cei mai mulți protagoniști sunt reprezentanți de: blogeri, video-blogeri sau chiar influenceri de pe instagram. Uneori, decid să le realizez caricaturi bazându-mă pe postările din rețelele de socializare. Până a începe realizarea caricaturii, neapărat mă documentez, ca să știu ce să reprezint pe foaie. Atunci când desenez vreo caricatură, încerc să accentuez unele elemente din vestimentație, poate din aspect fizic sau niște citate. Mă strădui să le combin, astfel se realizează o caricatură.

Cum reacționează oamenii atunci când se oglindesc în lucrările tale?

Anatol Fornea: Oamenii reacționează pozitiv, cel puțin nu am avut reacții negative din partea celor pe care i-am creionat. Cei care doresc comenzi contra plată la fel reacționează pozitiv. De obicei lucrările pe care le realizez din propria inițiativă mereu sunt deschis să le dărui. Cu persoanele cu care reușesc să stabilesc legătura în mediul online, ne înțelegem și ne vedem. Recent una din caricaturile mele a ajuns în Statele Unite, este caricatura lui „Jacka Banditu”, a recepționat-o recent și chiar mi-a transmis o poză cu ea. 

Foto: facebook/anatol.fornea 

 

Unele caricaturi le putem vedea atât pe facebook cât și pe instagram. Ce te-a motivat să postezi picturile pe rețelele de socializare?

Anatol Fornea: De ce am ales aceste platforme, deoarece prin intermediul lor poți să capeți o notorietate foarte rapid, chiar peste noapte. Aș spune că e logic pentru că în prezent este foarte dificil prin altă metodă să-ți promovezi arta. Rețelele de socializare fiind cele mai optime, adică prin intermediul lor ai acces la un public foarte larg. Expozițiile reprezintă și ele o metodă de a-ți prezenta produsul, dar este puțin mai dificil. Și iarăși prin intermediul rețelelor de socializare oamenii află unde vor avea loc expozițiile, după care vin să le viziteze.