/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

„Scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero”. Sandu spune în ce condiții ACUM va continua discuțiile cu PSRM

12 aprilie 2019, ora 08:24

„Noi discutăm în continuare dacă ei fac angajament public că sunt gata să adopte aceste legi și altele care țin de deoligarhizare. Nu altceva că și noi tot avem un milion de alte inițiative sociale și de alt ordin. Noi vorbim despre scoaterea regimului. Dacă putem să discutăm strict, să ne facem o prioritate, scoaterea statului din captivitate ar trebui să fie prioritatea zero pentru toți, problemele sociale și de infrastructură se pot rezolva când scăpăm de regim. Să declare că nu consideră nici pe viitor să facă o coaliție cu Partidul Democrat și să facă primul pas ca dovadă reală a acestui angajament să voteze speakerul și legile”, a menționat Maia Sandu la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

„Blocul ACUM propune eliberarea țării astfel încât oamenii să decidă dacă vor să voteze socialiștii sau blocul ACUM la guvernare eventual după ce a fost curățat sistemul. Opțiunile nu sunt perfecte pentru nimeni. De aceea, mergem pe prima etapă, votăm aceste legi, în momentul în care regimul începe să pice, mai multe lucruri se vor transforma și atunci putem să revenim la discuțiile pe al doilea pas dacă acolo mai este ceva de schimbat”, a afirmat politiciana.

Maia Sandu a reiterat că discuțiile care sunt purtate de blocul ACUM cu PSRM nu vizează o eventuală guvernare comună pentru că programele și viziunile celor două formațiuni sunt diferite. „Ceea ce ne propunem noi este inclusiv un guvern de curățare a sistemului, care va fi un guvern temporar”, spune copreședinta blocului ACUM.

Joi, la primele discuții în format bilateral ACUM-PSRM, Partidul Socialiștilor a anunțat că nu susține ideea unui guvern minoritar propus de ACUM. Iar proiectele de legi înregistrate de către acest bloc nu pot fi votate fără o majoritate parlamentară și fără ca organele de conducere ale Parlamentului să fie funcționale. PSRM nu dorește alegeri anticipate, dar dacă nu se va ajunge la un numitor comun cu ACUM, acest scenariu nu poate fi exclus. De cealaltă parte, Blocul ACUM consideră alegerile anticipate în baza sistemului de vot mixt ca fiind „o cale foarte periculoasă pentru Republica Moldova”. Poziția ACUM este că există soluții pentru a rezolva mai multe probleme ce țin de dezoligarhizare, în acest Parlament. Și pentru aceasta nu e nevoie de majoritate parlamentară sau de coaliție, este nevoie de voință politică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram