/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ Datele oficială arată că moldovenii consumă mai multă carne și mai puține legume. Ce spun oamenii

missing
12 aprilie 2019, ora 19:00

Cei mai în vârstă spun că înlocuiesc carnea cu legumele și lactatele.

„Da… am venit, dar cu pensia de 600 de lei e ca la muzeu, doar ne uităm și mai mult nu.”

„Lapte, pâine, covrigi. Pensia nu ne permite. Avem noroc de copii. Dacă n-ar fi copiii, dar au și ei familiile lor. Îmi pare rău că am studii superioare și 1600 de lei pensia”.

„Pâine, lapte. Ca pensionară mai mult nu pot nimic”.

„Pâine cumpărăm, salamuri, lactate și ce mai putem”.

Și comercianții cu care am discutat la hala de carne din Piața Centrală se plâng de vânzări modeste. De vină ar fi prețurile pipărate, dar și exodul moldovenilor.

„– Oamenii procură carne? – Foarte greu procură. Cărnița e cam scumpușoară. S-a mai scumpit un pic. – Pe zi, câți cumpărători aveți? – Ei, noi nu putem să-i numărăm. Nu mai ținem minte. Sunt așa”.

„– Sunt cumpărători? – Sunt, dar cam puțini. – Din ce cauză? – Pentru că toți au plecat din țară”.

Totuși, unii consumatori sunt de părere că, deși este mai scumpă, carnea e mai sățioasă, dar și mai plină de nutrienți, decât cartofii. De altfel, în 2017, un moldovean a mâncat 51 de kg de carne, cu cinci kg mai mult decât cartofi.

„Carnea este mult mai folositoare decât cartofii. Cartofii nu sunt produse rele, sunt mai puțin calorice și mai rapid se digeră. Așa că, îți vine mai repede pofta să mai mănânci odată. De aceea, carnea are o saturație mai bună decât cartofii”.

„Probabil și momentul că mai mulți duc un mod sănătos de viață. Respectiv, pentru a prinde la mușchi este nevoie de mai multă carne, inclusiv partea bărbătească”.

Din 2010 și până în 2017, consumul anual de carne pe cap de locuitor a crescut cu 17 kg. Moldovenii mănâncă și o cantitate mai mare de pâine, cu 12 kg mai mult decât în 2010. Datele Biroului Național de Statistică mai arată că a crescut și consumul de fructe, legume și lactate. În schimb, cartofii nu mai sunt preferații moldovenilor. Cantitatea consumată a scăzut de la 52, în 2010, la 46 de kg în 2017.

Reporter: Valeria Voronin.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram