Moldovenii consumă mai multă carne și pâine, în schimb - mai puțini cartofi, arată cele mai recente date ale Biroului Național de Statistică. Astfel, în medie, un om mănâncă timp de un an 51 de kg de carne, cu o treime mai mult decât în 2010, de exemplu. În realitate însă, lucrurile par să fie puțin altfel. Dacă familiile mai tinere țin pasul cu statistică, atunci pensionarii spun că uita gustul la carne. Din pensia mică, abia de-și pot permite să cumpere strictul necesar, cum ar fi pâinea, legumele de bază și lactatele.

Cei mai în vârstă spun că înlocuiesc carnea cu legumele și lactatele.

„Da… am venit, dar cu pensia de 600 de lei e ca la muzeu, doar ne uităm și mai mult nu.”

„Lapte, pâine, covrigi. Pensia nu ne permite. Avem noroc de copii. Dacă n-ar fi copiii, dar au și ei familiile lor. Îmi pare rău că am studii superioare și 1600 de lei pensia”.

„Pâine, lapte. Ca pensionară mai mult nu pot nimic”.

„Pâine cumpărăm, salamuri, lactate și ce mai putem”.

Și comercianții cu care am discutat la hala de carne din Piața Centrală se plâng de vânzări modeste. De vină ar fi prețurile pipărate, dar și exodul moldovenilor.

„– Oamenii procură carne? – Foarte greu procură. Cărnița e cam scumpușoară. S-a mai scumpit un pic. – Pe zi, câți cumpărători aveți? – Ei, noi nu putem să-i numărăm. Nu mai ținem minte. Sunt așa”.

„– Sunt cumpărători? – Sunt, dar cam puțini. – Din ce cauză? – Pentru că toți au plecat din țară”.

Totuși, unii consumatori sunt de părere că, deși este mai scumpă, carnea e mai sățioasă, dar și mai plină de nutrienți, decât cartofii. De altfel, în 2017, un moldovean a mâncat 51 de kg de carne, cu cinci kg mai mult decât cartofi.

„Carnea este mult mai folositoare decât cartofii. Cartofii nu sunt produse rele, sunt mai puțin calorice și mai rapid se digeră. Așa că, îți vine mai repede pofta să mai mănânci odată. De aceea, carnea are o saturație mai bună decât cartofii”.

„Probabil și momentul că mai mulți duc un mod sănătos de viață. Respectiv, pentru a prinde la mușchi este nevoie de mai multă carne, inclusiv partea bărbătească”.

Din 2010 și până în 2017, consumul anual de carne pe cap de locuitor a crescut cu 17 kg. Moldovenii mănâncă și o cantitate mai mare de pâine, cu 12 kg mai mult decât în 2010. Datele Biroului Național de Statistică mai arată că a crescut și consumul de fructe, legume și lactate. În schimb, cartofii nu mai sunt preferații moldovenilor. Cantitatea consumată a scăzut de la 52, în 2010, la 46 de kg în 2017.

Reporter: Valeria Voronin.