Astăzi este zi lucrătoare pentru bugetari. Aceștia muncesc pentru ziua de 30 aprilie, care va fi liberă. Astfel, bugetarii vor se vor bucura de cinci zile libere de Paști, marcat anul acesta pe 28 aprilie, având liber și pe 1 mai, când este marcată Ziua Internațională a Muncii.

Elevii au sâmbătă liber, deoarece data de 30 aprilie cade în vacanța de Paști. Grădinițele activează și, în acest sens, Direcția generală educație, tineret și sport din municipiul Chișinău precizează că potrivit actelor normative, pe 13 aprilie durata muncii personalului din instituțiile de educație timpurie se reduce cu două ore. Totodată, ținând cont de faptul că nu toți părinții activează în sistemul bugetar, Direcția intervine cu rugămintea ca directorii instituțiilor de grădinițe din municipiul Chișinău să asigure prezența unui educator de serviciu în fiecare instituție, conform graficului de lucru obișnuit, scrie IPN.

Salariații care în ziua considerată zi de odihnă nu se află în raporturi de muncă sau sunt în concediu în ziua respectivă nu au obligația de a se prezenta la serviciu în sâmbetele considerate zile lucrătoare.

Pentru anul 2019, Guvernul a declarat zile de odihnă și 10 mai, și 26 august, cu recuperare în sâmbetele de 18 mai și 17 august.

Zilele declarate de odihnă le vor suplimenta pe cele considerate zile de sărbătoare nelucrătoare, fără recuperare. Este vorba despre 1 ianuarie (Revelion), 7 și 8 ianuarie (Crăciunul pe stil vechi), 8 martie (Ziua internațională a femeii), 28 și 29 aprilie (prima și a doua zi de Paști), 1 mai (Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii), 6 mai (Paștile Blajinilor), 9 mai (Ziua Victoriei/Ziua Europei), 1 iunie (Ziua internațională a copilului), 27 august (Ziua Independenței), 31 august (Sărbătoarea „Limba noastră”) și 25 decembrie (Crăciunul pe stil nou).