Cel mai frecvent se fac vinovați de producerea accidentelor rutiere șoferii cu experiență limitată, de până la cinci ani, sau cei mai experimentați, cu vârsta de peste 40 de ani, care au anumite deprinderi și se adaptează mai greu la modificarea regulilor circulației rutiere.

Șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Marin Maxian, a declarat pentru IPN că practic toate accidentele pornesc de la factorul uman. Șoferii depășesc limita de viteză, nu adaptează viteza la condițiile meteo, nu acordă prioritate pietonilor. La fel, nu respectă banda de deplasare, culoarea semaforului sau nu acordă prioritate. Datele arată că tamponările laterale sunt cele mai întâlnite astăzi.

Din 308 accidente rutiere produse în primele două luni ale anului curent, mai bine de jumătate au fost în municipiul Chișinău. Cele mai multe accidente s-au produs în zile de marți. Dar cele mai grave au avut loc în zile de sâmbătă și duminică, când au murit și opt oameni. Ca interval de timp, cele mai multe accidente s-au produs între orele 16.00 și 20.00, precum și după miezul nopții și până la ora 06.00 dimineața.

În accidentele produse în primele două luni și-au pierdut viața 34 de oameni, iar alți 361 au fost traumatizați.