/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Avocații lui Filat spun că procurorii n-au stabilit locul comiterii infracțiunii și cer redeschiderea ședinței preliminare

15 aprilie 2019, ora 15:15

Avocații lui Vlad Filat solicită să fie reluată ședința preliminară în cel de-al doilea dosar al ex-premierului. Apărătorii spun că procurorii nu au stabilit în cadrul urmăririi penale locul unde ar fi fost comisă infracțiunea și respectiv, dosarul nu putea fi repartizat Judecătoriei din sectorul Buiucani, atât timp cât nu este stabilit expres în ce jurisdicție ar fi fost săvârșită infracțiunea. 

Potrivit avocatului lui Vlad Filat, Victor Munteanu, din materialele cauzei, reiese că o companie dintr-o jurisdicție offshore a semnat un contract cu o companie din SUA, iar achitarea sumei din contract – circa 12 milioane de lei – a fost făcută din România.

Avocatul explică faptul că apărarea a cerut să fie reluată ședința preliminară, pentru că aceasta a fost închisă înainte ca să fie examinate anumite chestiuni, ce pot fi făcute doar în ședința preliminară. Mai exact, avocații spun că procurorii trebuie să înmâneze lista probelor pentru a fi pusă în discuție pertinența acestora, lucru care nu ar fi fost făcut. Din spusele avocatului, procurorii afirmă că lista probelor a fost anexată la rechizitoriu.

„Țin să precizez că lista probelor se înmânează în ședința preliminară nu doar inculpatului, dar și succesorului părții vătămate sau părții vătămate. Spre exemplu, dacă am fi avut o parte vătămată, aceasta nu ar fi putut să vadă lista probelor. Nu poate să se spună că lista probelor va fi anexată rechizitoriului, atât timp cât nu s-a dat citire rechizitoriului încă”, a declarat Victor Munteanu.

La rândul ei, procurora Nadeja Busuioc spune că lista probelor a fost înmânată părților pe 15 ianuarie 2019: „În dosar este și o recipisă în acest sens, prin urmare cererile avocaților le considerăm o metodă de a tergiversa examinarea cauzei”, spune reprezentanta acuzatorului de stat.

Pe de altă parte, apărarea mai sesizează faptul că în ședința de judecată în acest dosar magistrații nu s-au expus cu privire la măsura de arestare preventivă.

Domnul Filat e deținut în Penitenciarul nr. 13 conform sentinței precedente, dar chestiunea cu privire la aflarea lui acolo nu a fost ridicată de nimeni până acuma. Dumnealui se prezintă, fiindu-i înaintată cauza în instanța de judecată, dar nu este clar de ce anume în Penitenciarul nr. 13. Avem decizia Curții Europene că a apărut un remediu național nou, prin care persoanele care au fost deținute în anumite condiții pot beneficia de reducerea pedepsei sau compensarea acesteia; în lipsa unei măsuri preventive în cazul lui Vlad Filat, dar deținerea de facto a lui în Penitenciarul 13, care a fost recunoscut că sunt condiții inumane și degradante, dumnealui a fost privat de dreptul, în eventualitate, când se va ajunge la pronunțarea sentinței, să ceară aplicarea două zile pentru o zi, pentru detenția în Penitenciarul nr. 13, această chestiune a rămas în vid”, explică Victor Munteanu, precizând că în situația în care a fost înaintată o nouă cauză, ar trebui să fie o decizie a instanței, unde trebuie el să fie deținut preventiv.

În aceste condiții, avocații lui Vlad Filat au cerut din nou ridicarea excepției de neconstituționalitate. Astfel, instanța de judecată urmează să se pronunțe mâine. Dacă cererea va fi acceptată, atunci dosarul va fi trimis către Curtea Constituțională, iar dacă sesizarea va fi respinsă, atunci ședințele de judecată vor continua la Judecătoria sectorului Buiucani.

În același timp, acuzarea solicită începerea cercetării judecătorești și audierea martorilor. Procurora nu a spus câți martori urmează a fi audiați sau cine sunt aceștia.

În al doilea dosar intentat pe numele lui Vlad Filat fostul premier este acuzat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Apărătorii acestuia spun că el se declară nevinovat.

Vlad Filat a fost condamnat la data de 27 iunie 2016, de către magistraţii judecătoriei Buiucani, la nouă ani de închisoare. Ulterior decizia a fost menținută de Curtea de Apel Chișinău și Curtea Supremă de Justiție. Dosarul a ajuns la CtEDO. Fostul premier este învinuit de trafic de influenţă şi corupere pasivă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram